fakultní školaZákladní škola Horácké náměstí 13 patří mezi progresivní brněnské základní školy. Projevuje se to ve využívání prvků daltonského plánu, aktivizujících metod ve všech předmětech, ve spolupráci mezi učiteli a v dalších aspektech každodenního života školy.
Ve třetím zářijovém týdnu se tato škola (podobně jako jiných pět vybraných brněnských základních škol) stala hostitelkou cca 30 studentů učitelství 1. stupně, kteří v rámci své vstupní pedagogické praxe na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity navštívili výuku v 1., 3. a 5. ročníku.
Studenti Pedagogické fakulty MU v hodinách (spolu s učiteli z Pedagogické fakulty MU) pozorovali zkušené učitele při práci se žáky podle moderních vyučovacích trendů. Měli možnost si uvědomit, jak se výuka na prvním stupni proměnila od doby, kdy se jí před deseti lety účastnili jako žáci. V každém ročníku měli příležitost vidět dvě celé vyučovací hodiny a po jejich skončení diskutovat s učiteli, jejichž výuku pozorovali, a fakultními didaktiky.
Vstupní pedagogická praxe je pro studenty učitelství první z deseti pedagogických praxí, které během svého pětiletého studia absolvují. Pro většinu studentů je první příležitostí dívat se na školní třídu z druhé strany, tj. pohledem učitele. Tato zkušenost je pro ně velmi cenná nejen nyní, na počátku jejich studia, ale i později – když srovnávají své zkušenosti získávané postupně během svých dalších průběžných či souvislých pedagogických praxí.
I třetí zářijový týden ukázal, že ZŠ Horácké náměstí 13 dlouhodobě usiluje o kvalitní výuku svých žáků. Učitelé sledují aktuální dění a nové trendy, které se jim daří začleňovat do pedagogické práce. Díky tomu má ZŠ Horácké náměstí 13 statut tzv. fakultní školy Pedagogické fakulty MU. Za projevenou ochotu a vstřícnost ve spolupráci s Pedagogickou fakultou MU patří učitelům i vedení ZŠ Horácké náměstí 13 upřímné poděkování.
Za Katedru primární pedagogiky PdF MU Veronika a Petr Najvarovi