Vážení spoluobčané,
chtěla bych ještě jednou poděkovat za podpisy, kterými jste podpořili petici „Stop hluku v Řečkovicích“.
Petici jsem odeslala na Ministerstvo dopravy společně s dopisem, ve kterém jsem upozorňovala na zdravotní dopady nadměrného hluku. Jedná se o závažný problém, na který upozorňuje také rozsáhlá studie „Noise in Europe 2014“, kterou publikovala Evropská unie. V této studii se nachází množství faktů, které popisují dopady pramenící ze života v nadměrném hluku (poruchy čtení, rozrmzelost, spánkové poruchy, vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění, předčasná úmrtnost). Podle EU jsou dokonce definovány vysoké úrovně hluku nad 55 dB v denních hodinách a nad 50 dB v noci. Výsledky měření na ulici Kronova ukázaly, že denní úroveň hluku je 62,1 dB a v nočních hodinách 54,1 dB. Jak tedy můžete vidět, žijeme ve vysoké úrovni hluku, která může mít závažné dopady na naše zdraví.
To byl také důvod, proč jsem se rozhodla pokusit prostřednictvím petice zajistit vybudování protihlukových zábran.
Bohužel v listopadu jsem obdržela z Ministerstva dopravy zamítavou odpověď, ze které bych zde jako shrnutí uvedla tento výňatek:
„Ředitelství silnic a dálnic ČR, jako příspěvková organizace Ministerstva dopravy, využívá k investicím prostředky z veřejných rozpočtů a přistupuje k realizaci protihlukových opatření v případě, že má k dispozici objektivní podklady o překračování hygienických limitů hluku stanovených dle platné legislativy. Ze závěrů měření pro porovnání s hygienickým limitem v lokalitě je zřejmé, že nedochází k objektivnímu překračování hygienických limitů. Z tohoto důvodu v současné době nelze požadavku petice vyhovět a nemohou být zahájeny přípravy na realizaci protihlukových opatření.“
Již na začátku celého mého dvouletého snažení bylo zřejmé, že tato problematika bude běh na dlouhou trať. I přes negativní vyjádření Ministerstva bych ještě jednou ráda poděkovala všem, kteří petici podpořili, a budu se snažit i nadále najít nějakou cestu, jak protihluková opatření nechat vybudovat.
Celé znění odpovědi dopisu z Ministerstva dopravy, výsledky měření a další materiály týkající se petice, můžete sledovat na FB:
https://www.facebook.com/petice.reckovice.1

Mgr. Lucie Králová