15 Listopad a prosinec FotoV pátek 16. listopadu 2018 se uskutečnila v sokolovně v Brně-Řečkovicích Sokolská akademie u příležitosti oslav 100. výročí založení republiky. Jednotlivé oddíly si připravily ukázku své činnosti a před zaplněnou sokolovnou předvedlo svá vystoupení téměř 150 cvičenců - od těch nejmenších až po seniory. Završením tohoto pěkného podvečera bylo přenocování malých cvičenců s rodiči a cvičiteli v tělocvičně.
Sobota 17. listopadu je dnem, kdy si připomínáme Den boje za svobodu a demokracii. Tento den začal mší svatou v řečkovickém kostele a pokračoval průvodem se sokolskou, orelskou a skautskou vlajkou ke vzpomínkovému místu v sokolovně, kde za houslového doprovodu a písně „Blíž k Tobě Bože můj“ byla současně s věncem pořádající sokolské jednoty položena kytice MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora. Poté byla zapálena svíce a přítomní duchovní Církve československé husitské a římskokatolické vzpomenuli památky obětí nacistické a komunistické totality a připomněli význam a symbol tohoto dne nejen pro současnost, ale i pro budoucnost. Bylo vzpomenuto zakladatelů československého státu, zazněla oblíbená píseň prvního československého prezidenta T. G. Masaryka „Ach synku, synku“ a závěrem státní hymna.

Na galerii sokolovny byla po oba dny pro veřejnost umístěna výstava fotografií a artefaktů vztahujících se nejen k minulosti řečkovické jednoty, ale také k XVI. všesokolskému sletu, konanému v loňském roce, a nechyběl ani architektonický návrh případné budoucí perspektivy rozvoje sokolovny a jejího nejbližšího okolí.

Listopadové vzpomínkové slavnosti byly ukončeny 17. listopadu v podvečerních hodinách divadelním představením autorů Svěráka a Smoljaka "České nebe" v podání ochotnického souboru TYJÁTR z Křižanova, které jemnou a citlivou ironií zachycuje historické problémy našeho národa. Závěrem bylo poděkováno nejen členům sokolské jednoty, ale i dalším aktivním účastníkům, kteří se podíleli na úspěšném průběhu této dvoudenní listopadové akce, a vysloveno bylo též přání, aby nás tato pěkná spolupráce provázela i v následujících letech.

Kulturní část jubilejního roku našeho státu byla ukončena v neděli 2. prosince již tradiční dvacátou šestou Mikulášskou besídkou v režii společenského odboru naší sokolské jednoty, Řečkovické třináctky, která jako vždy předvedla pěkné pásmo pohádek s hudebním a pěveckým doprovodem a se závěrečným příchodem Mikuláše, doprovázeného anděly a čerty. Děti byly obdarovány balíčky, které finančně zajistila MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora. Kolorit této akce také již tradičně dotvořilo sdružení Soroptimist Club Brno I, které nejen podávalo nápoje a cukroví charakteristické pro adventní období, ale také současně nabídlo výrobky chráněných dílen. Závěrem je nutné zdůraznit, že letošní besídka patřila k rekordním s ohledem na počet návštěvníků, a to především dětí.

Listopad a prosinec v naší řečkovické sokolovně byl velmi pestrý, náročný a krásný. Návštěvnost všech konaných akcí byla velká a jsme rádi, že jsme takto mohli přispět k oslavám výročí 100 let republiky a že jsme ukázali, že sokol nejen byl a je, ale i bude.
Děkujeme všem, kteří se na zdárném průběhu všech akcí podíleli.

Irena Zahrádková
Eva Janovská
TJ Sokol Brno-Řečkovice