Z ptačí říše

Vážení a milí, v únorové Řeči se s vámi velmi mile rozloučila moje předchůdkyně paní Jana Paculová. V této březnové bych se vám chtěla představit já jako její nástupkyně. Jmenuji se Jitka Fukalová, bydlím v Řečkovicích od dětství a budeme se spolu vídat ve vaší knihovně. Život letí, přináší různé situace a okolnosti, s nimiž se musíme vyrovnávat. Za sebe vám mohu slíbit, že vše, co máte na pobočce v oblibě a na co jste zvyklí, zůstane, a stejně tak bude pokračovat i tato rubrika Literární chuťovky.
Ráda bych vám doporučila dva romány pro dospělé a jednu knížku pro děti.
Román Slavík Kristin Hannahové se odehrává v době druhé světové války, ale není to pouze válečný příběh, jde o sourozenecký a milostný příběh dvou sester na francouzském venkově. Příběh je velmi vrstevnatý - a nechci prozrazovat, jak dopadne. Kniha ses stala bestsellerem v roce 2015.
Druhým velkým románem je Stehlík Donny Tarttové. Je to životní příběh Američana Theodora Deckera, který se shodou okolností stane majitelem slavného díla holandského mistra Fabritia, obrazu nevyčíslitelné hodnoty jménem Stehlík. Kniha rozpoutala doslova čtenářské šílenství a v roce 2014 získala Pulitzerovu cenu.
Jeden tip mám i pro vaše děti. Kouzelné Ptačí pohádky Jaromíra Sypala jsou jedním z krásných příběhů o zvířátkách. Děti budou sledovat příhody špačka Pepíka, vlaštovky Pepičky a skřivánka Pepánka. Špačci patří mezi první posly jara a vlaštovky prý nosí štěstí. V březnu už snad bude jaro za dveřmi a doufám, že nám štěstí bude přát - v osobním životě, i v práci. Na novém působišti ho jistě budu potřebovat. Těším se s vámi na viděnou, ať už si přijdete vypůjčit knížky nebo zhlédnout fotografickou výstavu Freestyle v Brně, kterou jsme pro vás připravily.

Jitka Fukalová a Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova