08 Křest knihy obrázekVe čtvrtek 27. 6. 2019 v 17 hodin v zasedací místnosti v přízemí radnice proběhne křest monografie o malíři a pedagogovi Josefu Umláškovi, kterou vydává nakladatelství Sursum za finanční podpory města Brna.
Josef Umlášek (* 21. 3. 1906, † 31. 1. 1986), rodák ze Sokolnic u Brna, prožil v Řečkovicích více než polovinu svého života. Je znám jako pedagog, v poválečných letech učil malbu na pedagogické fakultě Masarykovy univerzity, fakultu tenkrát vedl malíř Eduard Milén. Počátkem 50. let byl ředitelem Školy uměleckých řemesel na Husově ulici, odkud po sedmi letech odešel na Lidovou školu umění Jaroslava Kvapila, kde založil výtvarný obor a stal se jeho prvním ředitelem.
Vlastní malířská tvorba Josefa Umláška je prakticky neznámá a nebyla dosud publikovaná. Byl velmi skromným člověkem a za svého života nevystavoval. Stál mimo hlavní proudy a styly, jeho tvorba je realistická, ale jeho malířská zručnost a citová opravdovost je pozoruhodná.
Aby jeho tvorba neupadla do zapomnění, rozhodli se dědicové ve spolupráci s nakladatelstvím Sursum vydat tuto monografii, na jejíž představení Vás srdečně zveme.
Galerie Na radnici, Palackého nám. 11, Řečkovice.
Na setkání se těší Komise kultury a školství RMČ.

Vladislav Musil, předseda komise