První zářijovou sobotu proběhne v areálu bývalého řečkovického pivovaru charitativní akce s názvem BRNĚNSKÝSTOOCK. Organizátorkou je fotografka Lucie Kovářová, moderátorem herec Městského divadla Brno Alan Novotný. Položili jsme oběma řečkovickým rodákům několik otázek.

18 Rozhovor foto L. KovářováLucie Kovářová

Lucie, můžete nám akci trochu přiblížit?
Tento projekt je oslavou TOHO, že alespoň na jeden den umíme „vypnout“, zapomenout na spory, starosti všedních dní, odkud pocházíme či jací jsme a máme možnost DÝCHAT SPOLEČNĚ! V míru a lásce si tento den prožít!
Ráda bych také, abychom ukázali nové generaci, jak krásně můžeme trávit čas společně, s rodinou, přáteli a kamarády…, kvalitní čas, na který budeme vždy vzpomínat. A nepotřebujeme k tomu ani koukat do telefonů či tabletů…
Proč ten nezvyklý název BRNĚNSKÝSTOOCK?
BRNĚNSKÝSTOOCK vznikl z myšlenky a vize Woodstocku. Kdo to nezažil tenkrát, tak snad bude mít možnost teď s námi! Bez zábran, v klidu, pohodě, míru, lásce… Je jedno, kdo je kdo, hlavně, že se máme rádi! A že se něco nepodaří? No a co? Poučíme se z toho a příště budeme chytřejší!
Lidé se mě často ptají, proč ty dvě o? No proto, že jsme jedineční! Woodstock měl dvě o na začátku, a my je máme na konci.
Na co všechno se mají návštěvníci těšit a pro koho je akce určena?
Dětské odpoledne začíná ve 14 hodin. Vaše děti či vnoučata si s námi užijí spoustu legrace na skákacím hradě nebo při vystoupení různých interpretů.
Celou akci zahájí úžasné Divadlo Špílberg se svým představením pro děti Maxipes Fík jak putoval na Woodstock. Pak rozdáme tu nejlepší zmrzlinu v Brně od Agnes, abychom vykouzlili všem úsměv na tváři!
Josef Klíč a jeho violoncellový orchestr jednomužný Vám k pojídání zmrzliny zahraje melodie z pohádek, večerníčků či filmů… a děti budou hádat, kam tyto písně zařadit. Samozřejmě na vítěze čeká odměna, a nejen zde! I na všech dalších stanovištích!
Děti si mohou vyzkoušet svoji zručnost v kreativních dílnách či se mohou stát rytíři nebo rytířkami.
Čekají na Vás dílničky pod vedením Domu dětí a mládeže Helceletka - FRIKULÍN - malování na obličej, tvorba květinových čelenek, barevných copánků do vlasů, výroba odznáčků a placek dle vlastní fantazie.
Naučíme Vás vyrábět krásné výrobky z pedigu.
Dospělí se v letošním roce mohou těšit na vystoupení Martina Kudličky a jeho kapely v krabici. Letošní rok je pro mě opravdu výjimečný. Je mi velikou ctí oznámit, že dorazí i Michal Pavlíček a Načeva, Plastic People of the Universe New Generation, Folk Team, také nás podpoří naše brněnské krásky z kapely Loretta, dále přitvrdíme a vychutnáme si i kapelu Forrest Jump a na závěr zahrají Ten Sticks, kteří jsou alespoň pro mne malým objevem roku.
Jídla a pití bude dostatek - tento rok máme připravenou speciálku! Kdo má rád grilování, určitě si přijde na své!


Jedná se o charitativní akci. Komu připadne výtěžek?
Koncert je pořádán na podporu Domova Tereza pro osoby se zdravotním postižením v Řečkovicích. S Domovem Tereza již spolupracuji druhým rokem a skvěle si to společně užíváme.
Co Vás přivedlo k charitativní činnosti?
Od mladých let jsem bojovala s epilepsií, k tomu se přidávaly další obtíže, se kterými jsem se dostala třeba i na popáleninové centrum ve Skotsku. Zde jsem poznávala velice zajímavé lidi, kteří mi ukazovali nové světy či cesty.
Tehdy jsem se taky začala věnovat focení. Na začátku své kariéry fotografky jsem
si řekla, že bych ráda pomáhala svými fotografiemi i ostatním. A to je moje cesta,
která mě baví, a moc si ji užívám.
Ve Skotsku jste prožila devět let. Když srovnáte život tam a u nás, v čem je největší rozdíl? Co se Vám ve Skotsku líbilo, a po čem se Vám naopak stýskalo?
Lidé jsou tam více „v klidu“. I když plní svoje každodenní povinnosti a také mají své starosti jako všichni, snaží se užívat si života, přátel, přírody a velký důraz kladou na rodinu. Na všední otázku typu: „Ahoj, jak se máš?“ dostanete automaticky odpověď: „Ahoj, skvěle, a co ty?“ A to si ani nevšimnete, že Vám odpoví silně nemocný muž ve středním věku bez práce. Lidé jsou zde velice pozitivně naladěni, a většinou se snaží tuto energii šířit dále, protože ví, že to za to stojí a že vždy může být hůř.
Ve Skotsku je nádherná příroda, ale co mi tam opravdu chybělo, tak to bylo hlavně sluníčko. A taky obyčejný český salám či uzeniny, škvarky a podobně. V té době jsem dovolenou trávila převážně v Čechách na chalupě a u vody, kde jsem se vyhřívala na sluníčku v obležení tradičního českého jídla a přemýšlela jsem, kolik se mi toho ještě do baťůžku vejde… 
Kde jste ve Skotsku pracovala?
Nejdříve jsem pracovala na Univerzitě St. Andrews, jako recepční a administrativní pracovnice. Zde jsem měla také čest setkat se s princem Williamem (vévoda z Cambridge) a tenkrát ještě jeho přítelkyní, nyní již manželkou Catherine, kteří zde v té době studovali. Později jsem nastoupila do realitní agentury, kde jsem strávila dalších sedm krásných let.
To se každému nepoštěstí, vídat osobně členy britské královské rodiny. Řídil se jejich život i v době studií tak přísnými pravidly jako nyní?
Princ s Catherine byli stále obklopeni početnou ochrankou a museli i na univerzitě dodržovat velmi přísný protokol. Nemohli se spolu třeba setkat, kdy je napadlo, ale pouze v jasně vymezenou dobu. Například když William hrál se spolužáky rugby, tak Catherine stála na určeném místě poblíž jeho helikoptéry, a po skončení zápasu, než nastoupil a odletěl, s ním mohla několik přesně stanovených minut mluvit.
Co byste na závěr chtěla vzkázat čtenářům ŘEČI?
Tato akce se připravuje devět měsíců, jako dítě, které maminky nosí v bříšku. A již 7. září 2019 v areálu bývalého pivovaru v Řečkovicích se naše miminko opět narodí! Narodí se právě v tento den! Bude žít mezi Vámi a ČISTĚ pro Vás, abyste si tento den UŽILI NAPLNO! Rodiče, děti, rockeři, babičky, dědečci…, pojďte si užít den plný zábavy, jídla, pití, hudby. Bez Vás by to nebylo ono! LÁSKU a MÍR v duši. Vaše Lucie Kovářová

Více informací o akci na: https://brnenskystoock.zombeek.cz/.
Nejen zakoupením lístku pomůžete dobré věci, ale také si můžete zakoupit speciální edici charitativních kalendářů na rok 2020 na místě konání akce. Vstupenky a kalendáře je možné zakoupit elektronicky přes e-mail. V případě zájmu mne prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Alan Novotný

18 Rozhovory foto Novotny Alan 1Alane, v Řečkovicích jste prožil velkou část svého života. Jak na Řečkovice vzpomínáte?
V Řečkovicích jsem vyrůstal ještě v době bezinternetové a bezsmarthphonové, takže je mám prolezlé opravdu dokonale a zůstaly mi pod nehty. Zažil jsem tam opravdu mnoho. Od prvních lásek v Zamilovaném hájku přes podpis cyklisty Jána Svorady na závodech, naše bydlení v kotelně na Horáckém náměstí až po řádění v panelácích. Samozřejmě spousta historek je i nepublikovatelných.
Hercům je v rozhovorech často pokládána otázka týkající se jejich oblíbených rolí. Ani my v tomto směru neuděláme výjimku a zeptáme se Vás, kterou roli máte nejraději?
To je těžká otázka. Každá role je svým způsobem zvláštní a originální. Ale mám rád komedie, které mě rozpláčou, a dramata, která mě rozesmějí. Je pravda, že dřív jsem si postavy opravdu nosil i domů, z čehož žena neměla moc radost. Ale jak říkal vynikající herec, a troufám si říci, že můj kolega pan Jiří Tomek, do postav se herec musí tak nějak vžít, naplnit je, a potom elegantně učesat.
Kromě hraní na divadelních prknech Vás mohou diváci vidět také v televizi nebo filmu. Vzpomenete si na nějakou veselou příhodu z představení nebo natáčení?
No těch bylo opravdu mnoho. Teď si ale vybavuji jednu historku. Když jsme hráli pro vojenskou školu v Moravské Třebové, přišla k veliteli paní, co se starala o knihy, a říkala mu, že jim ještě chybí Čapek, Škvorecký, Mácha, Havel a Urban. Načež velitel zareagoval přesně podle sebe, a bez přemýšlení. Okamžitě vykřikl: „No mně nechybí. To není moje rota!!!“
Moderujete velké množství různých akcí, ať už sportovních, hudebních nebo třeba i charitativních. Jak jste se k moderování dostal?
Já si myslím, že moderování si tak nějak našlo mě. Ale už když jsem byl malý, tak jsem v dětském pokojíčku hrál a moderoval do zdi, pořádal obrovské koncerty, a v těch pár metrech čtverečních trénoval fantazii. Teď jsem si udělal nový osobní rekord v nepřetržitém moderování - 11 hodin na super akci „Brněnská hladinka“. Byl jsem pak tak unavený, že když jsem odcházel od bankomatu, tak jsem řekl „Nashledanou!“
Při moderování, vystupování v projektu scénického čtení „Listování“ nebo účinkování v soutěži „X-Factor“ jste spolupracoval s mnoha známými osobnostmi. Na které rád vzpomínáte? Kdo na Vás nejvíc zapůsobil?
To je těžké říct. Každý z nich je samozřejmě originál. Mám pocit, že čím větší hvězda, tak tím normálnější člověk. Teď třeba hraju s Bolkem Polívkou, a kdyby byl mladší žena, tak si ho vezmu. 
Seznam Vašich aktivit je velmi pestrý. Kromě toho, že jste herec a moderátor, hrajete fotbal a podílel jste se dokonce i na tvorbě počítačových her jako Mafia 2, Silent hill, Vietcong atd. Vedete i své děti k některé z těchto činností?
Mé děti jsou velice své. Divadlo mají rády, ale nemyslím si, že by je to k němu táhlo. Každopádně starší syn Nicolas má vztah k těm hrám a mladší Andreas zase k fotbalu.
Kromě už zmiňovaných koníčků jste také vášnivý restaurátor divadelních replik a zakladatel divadelního desetiboje. Co se pod tím skrývá?
V každé hře se najde nějaká zvláštní replika nebo sousloví, které je velmi zajímavé. Tak to se snažím ošetřit a dostat se přes něj k jádru pudla. Co se týče divadelního desetiboje, tak tady se chystá opravdu velká věc. Ale to se časem určitě dovíte.
BRNĚNSKÝSTOOCK jste uváděl i loni. Jak vnímáte smysl této akce?
Každá charitativní akce pro správnou věc je dobrá, a jsem rád, že se Lucce podařilo BRNĚNSKÝSTOOCK zorganizovat. Já jen doufám, že bude pěkné počasí a přijde hodně lidí. Program bude letos zase pestrý. Tož dondite. Budete se usmívat. Nejdůležitější je totiž dodržovat vtipný režim!!

S Lucií Kovářovou a Alanem Novotným si povídaly Kateřina Svobodová a Dana Filipi