18 Koncer fotoSbor Páně Církve československé husitské je místem, kde jsou pravidelně slouženy bohoslužby. Je ale také zároveň místem, kde se duchovní rozměr prolíná s rozměrem uměleckým. Díky spolku Verbum et musica, který v naší městské části působí již po dobu devatenácti let, se mohou obyvatelé nejen Řečkovic a Mokré Hory seznámit s různými uměleckými projekty a umělci, kteří právě svým uměním, talentem a pílí vydávají svědectví o darech, kterými nás Hospodin obdarovává. Vedle zvučných jmen, jakými jsou Alfred Strejček, Štěpán Rak, Josef Somr, Jaroslav Tůma, Jan Hartl, Zdeněk Plech nebo Petr Kostka, je Sbor Páně otevřen i mladým nadějným umělcům. Při výstavách, koncertech, divadelních představeních či literárně–dramatických pořadech bylo dbáno na to, aby všechny umělecké počiny zůstávaly dostupné i lidem ze slabších sociálních vrstev, jako jsou mladé rodiny, či naopak senioři, anebo lidem s pohybovým či jiným handicapem.
Ale k dnešnímu koncertu: kde kdo pravděpodobně slyšel tvrzení, že varhany jsou královským nástrojem. Málokdo však ví, že primitivní varhánky znali již Izraelité a že varhany do chrámů zavedl již v 7. století papež Vitelianus. Trubka jako nástroj oslavující Boha je znám snad od nepaměti, jak to dokazuje nejen Bible. Koncert obou těchto nástrojů si budeme moci vyslechnout ve Sboru Páně v podání mladých sympatických umělců Karla Mužátka a Matěje Boka. Oba interpreti spolu účinkují od začátku roku 2018, a za tak krátkou dobu si již vydobyli své místo úspěšně odehranými koncerty po celé republice. Mimo jiné se soustřeďují na provedení skladeb Matěje Boka v jeho originálních aranžích, kdy se snaží vytvořit nové a neotřelé pojetí koncertů na trubku a varhany.
Karel Mužátko vystudoval hru na trubku na Konzervatoři Jaroslava Ježka pod vedením Zdeňka Šedivého a Radomíra Pobořila. Aktivně se věnuje klasické hudbě, jazzu i dalším žánrům. Působí v Orchestru Ježkovy stopy, Golden Big Bandu Prague či divadle ABC. Slyšet ho také můžeme v kapelách Kašpárek v rohlíku, Gin In Jam či Lovesong Orchestra. Od června také působí v Městském divadle v Kladně. Mezi jeho úspěchy v klasické hudbě patří první místo na soutěži konzervatoří v Pardubicích v roce 2016.
Matěj Bok je nejen varhaníkem, nýbrž i skladatelem, aranžérem, kytaristou a bubeníkem. Je autorem a aranžérem většiny skladeb, které zazní v podání obou umělců. V současné době dokončuje závěrečný ročník Konzervatoře Jaroslava Ježka v oboru hry na klasickou kytaru. Vedle klasické hudby se velmi aktivně věnuje metalu (kapela Into Catharsis).


Mladí umělci si pro nás připravili nevšední program. Hned v úvodu koncertu zazní dvě neobvyklé skladby. Jedná se o první větu ze třetí Schumannovy symfonie Es dur - tedy původně o dílo napsané pro symfonický orchestr - upravenou pro dvojici muzikantů a Etudu Op. 8. No. 11 od A. N. Scriabina - původně skladbu pro sólový klavír. Opět zazní v originální aranži. Ve střední části koncertu vyslechneme dvě části z Rostocker Suite - jedná se o nejstarší skladbu, která Sbor Páně rozezní. Posluchače poté potěší varhanní improvizace a tři kratší svěží skladby Matěje Boka nebo též druhá věta Koncertu pro trubku Es dur od J. Haydna. Závěr koncertu přiblíží všeobecně známé Ave Maria od F. Schuberta. Vrchol koncertu pak tvoří skladba Death and the Healing od současné severské kapely Wintersun. Kdybychom měli koncert charakterizovat jednou větou, mohli bychom napsat, že celý posluchače čeká velmi dynamický a pestrý a pro toto nástrojové obsazení netradiční večer.
Proto přijměte naše pozvání na vystoupení výše představených mladých umělců a nechte se unést nejen krásou hudby, nýbrž i mládím obou umělců. Koncert TRUBKA A VARHANY bude uveden ve Sboru Páně, Vážného 6, Brno–Řečkovice dne 22. září 2019 v 19:00 hod.
Místa v liturgické síni je možno si rezervovat prostřednictvím e-mailové adresy Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonicky na tel. čísle 776 032 149. Podrobnější a aktuální informace naleznete na webových stránkách www.verbumetmusica.com.
Vstupné je formou dobrovolného daru, jehož doporučená výše činí 100 Kč. Výtěžek koncertu bude věnován na podporu projektu „Centrum křesťanské kultury“.

Vratislav Jan Marša
farář CČSH
spolek Verbum et musica