Zákon sněhové koule

Vážení a milí literární gurmáni,
nechceme Vás strašit tím, že nebude žádné babí léto, žádný zlatavý podzim a přeskočíme rovnou do zimy, to vůbec ne. Název našeho článku je pouhým příměrem, který vystihuje naši práci. Postupně začínáme rozvíjet naše aktivity, další akce a kontakty s místními občany a spolky se na sebe nabalují jako právě ta sněhová koule.
Jak jste si jistě všimli, v knihovně je po pouhé minimální úpravě více místa, takže když nám přijde e-mail s nabídkou kytarového koncertu, velmi rádi tuto nabídku přijmeme. Ondřej Pavlíček je místní mladý muž, který vystudoval JAMU, koncertuje a vyučuje hře na klasickou kytaru. V pátek 25. 10. v 18 hodin si budete moci poslechnout jeho sólový recitál s repertoárem těchto hudebních skladatelů: Vivaldi, Bach, Weiss, Dowland, Granados, Albeniz, Myers, Brouwer a další.
V září jsme maminkám s nejmenšími dětmi představily projekt BOOKSTART a v říjnu pokračujeme další akcí, kterou chceme podpořit čtení u našich nejmenších. Druhé setkání s BOOKSTARTEM bude věnováno pěkné pohádce a naší Lekotéce, můžete si prohlédnout a zapůjčit hračky a pomůcky pro rozvoj dětského myšlení i jemné motoriky. Sejdeme se ve čtvrtek 31. 10. mezi 16. a 17. hodinou.
Rády bychom daly prostor i dětským oddílům a kroužkům z naší městské části, aby v knihovně vystavily ukázky své činnosti. Jako první se přihlásil brontosauří dětský oddíl Vlčí stopa, který letos slaví 45 let činnosti. Právě tomuto oddílu, kterým za ta léta prošly desítky dětí, bude věnována výstava z jeho bohaté historie i současnosti. Výstavu můžete zhlédnout od 3. 10. do 29. 10. v naší otevírací době.
Děti školou povinné jsou již zvyklé na naše pravidelné měsíční soutěže. Ta říjnová je spjata se soutěží Jižní Morava čte. Tématem již 4. ročníku je Tajemství knihovny, a to i nás zajímá. Jaká tajemství ukrývá tvoje knihovna? Děti mohou namalovat obrázek, napsat básničku či jiný text. Další formy, rozdělení kategorií i další podrobné pokyny naleznete na www.jiznimoravacte.cz.
Ještě připomínáme rodičům prvňáčků, že i po celý říjen mohou přijít zaregistrovat zdarma svoje děti v rámci každoroční akce Poprvé do školy – Poprvé do knihovny. V Týdnu knihoven, tj. od 30. 9. do 4. 10., se registrace zdarma týká nejen prvňáčků, ale i všech dětí a mládeže do 18 let.
Toto je výčet říjnových aktivit, které jsou pevně dané, ale těšit se můžete i na nějaké to překvapení, zase budeme některý den před knihovnou točit Kolem štěstí o krásné nové knížky, tak snad Vám štěstí bude přát. Do budoucna počítáme i s cyklem besed na téma Historky z brněnské historie, s cestovatelskými besedami, v březnu vyhlásíme soutěž v luštění křížovek na rychlost Měsíc křížovek, budeme Vám číst i ve venkovním prostoru na neobvyklých místech. No, je toho hodně, co jsme si pro Vás vymyslely. Ti z Vás, kteří mají Facebook, nás mohou sledovat na facebookové stránce Řečkovic.


Abychom při všech informacích nezapomněly na oblíbené knižní tipy, i zde se najde paralela o pokračování či překonávání minulých vzorů. Příkladem jsou knihy Ondřeje Neffa, který úžasným způsobem převyprávěl několik titulů Julese Verna. Přečetly jsme všechny, a vážně to stojí za to. U nás si mohou děti půjčit Dva roky prázdnin, Nového hraběte Monte Christo a Patnáctiletého kapitána. O další návaznost ve svých románech pro děti usiluje Philip Pullman. První díl trilogie Kniha prachu je již k mání, a netrpělivě očekáváme další dva díly. Celek bude dějem předcházet jeho starší úspěšné trilogii Jeho temné esence.
U mladších dětí a dospělých se vrátíme k názvu článku, vždyť hraní se slovy je tak zábavné. Úplným mrňátkům dejme do ruček leporelo O Snížkovi. Jsou to krásné veršíčky a obrázky se zimní tématikou - a večer před spaním jim můžete číst z pohádkové knížky Tappi a první sníh. Je to první kniha ze série Tappi Marcina Mortky s krásnými obrázky Marty Kurczewské, která vypráví příhody dobrosrdečného Vikinga Tappiho, soba Chichotka a jejich kamarádů.
I pro dospělé máme pár sněžných tipů. Pod jemnými názvy se mohou skrývat dramata i tragédie. Modrý sníh je román Piotra Bednarskiho o úděsných vzpomínkách na roky hrůzy v sibiřském gulagu. Sníh padá na cedry autora Davida Gutersona zase vypráví o konci lásky mezi Američanem a Japonkou po útoku na Pearl Harbor. Sníh, oheň, vina a smrt od Gerharda Jagera je detektivní příběh z Tyrolských Alp, děj nás zavede až do 19. století. A kdo by řekl, že jedna z nejlepších detektivek spisovatele Petera Hoega s dějem v dalekém Grónsku bude mít poetický název Cit slečny Smilly pro sníh…
Tak toto jsou naše podzimní tipy laděné do zimy. Kdo ví, třeba si před Vánocemi budeme povídat o létě. Už teď se na to těším. Na viděnou u nás v knihovně a mějte se krásně.

Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova