Knížky k sametu a v plyši

Vážení a milí literární gurmáni,
v listopadu se všude slaví 30. výročí sametové revoluce a my jsme si pro Vás k tomuto tématu připravily nejen řadu zajímavých knižních titulů, ale i výstavu a vědomostní kvíz.
Výstava se týká ekologického centra Písečník, které se sice nenachází na území Řečkovic, ale svým přesahem má jistě co říci i našim občanům. Písečník se nachází mezi Lesnou a Černými Poli a slouží široké veřejnosti jako inspirační a zážitkové centrum s důrazem na ekologii. Pokud Vás zajímá tradice a činnost jednoho ze segmentů ekologického hnutí v Brně, určitě si přijďte prohlédnout zajímavé tisky a exponáty a jistě navštivte i Písečník, z Řečkovic to není daleko.
Inspirativní a zábavný chce být i náš vědomostní Sametový kvíz, který jsme připravily pro děti i dospělé. Čeká na Vás několik zajímavých otázek, z nichž některé Vás určitě překvapí, protože 30 let je 30 let a některé věci už jsme zapomněli nebo nám dnes připadají samozřejmé. Z každé kategorie, tedy z dětí i dospělých, vylosujeme tři soutěžící, kteří od nás dostanou hodnotnou knížku.
A nyní již k našim tipům. Pokud chceme mluvit o knihách, které se nějakým způsobem váží k době sametové revoluce, době těsně před ní a též těsně po ní, musíme zabrousit mezi české autory. V praxi se setkáváme s tím, že někteří čtenáři vůbec nečtou českou literaturu, a to nám přijde škoda, myslíme, že i čeští autoři dokážou mile překvapit. Myslíme, že zkusit třeba Jana Nováka, Petra Šabacha, Emila Hakla, Jiřího Hájíčka či Jaroslava Rudiše, z žen například Petru Hůlovou nebo Petru Soukupovou, to vůbec není špatné. Novákův Děda je velmi silný a zajímavý příběh sedláka, kterému komunisti zabavili pole, louky, maštale s koňmi, veškerý majetek, o který se poctivě staral. Příběh o tom, jak je vůbec možné se s takovým neštěstím vyrovnat. Šabachův Občanský průkaz, jenž byl i skvěle zfilmován, je zase připomínkou toho, jak se tu žilo za „totáče“, čtivou formou, místy groteskně smutnou, připomene, co všechno jsme zažívali před rokem 1989. Haklova Skutečná událost připomíná existenciální thriller s milostným příběhem, autor zaujme velmi osobitým, zvláštním básnickým jazykem. O Jiřím Hájíčkovi možná mluvit nemusím, asi jste si nenechali ujít jeho Rybí krev, ale neméně výborné čtení je i Selský baroko, román o křivdách, které nebudou a neměly by být nikdy zapomenuty. A nakonec úplný skvost – Rudišova Národní třída. Výborně napsaný román té doby, kdy se vše lámalo a zvonilo klíči, a když už si myslíte, že jste vše pochopili, vše se otočí o sto osmdesát stupňů. I knihy Petry Hůlové nejsou žádný čajíček, udeří Vás rovnou na solar. Její depresivní a kritické oko je možná pro někoho příliš, ale určitě je lepší se na sebe pořádně podívat ze všech stran než si něco nalhávat. Její útlé knížky Čechy, země zaslíbená a Strážci občanského dobra už svými názvy říkají vše. Další skvělou sondou do našich životů jsou knížky Petry Soukupové. K moři, Zmizet a Marta v roce Vetřelce jsou bravurně vyprávěná díla, která Vás strhnou a už nepustí. Toto je jen pár tipů na dobré české romány, které čerpají ze života, jsou uvěřitelné, protože mluví o tom, co my všichni známe.


Samet v literatuře pro děti v nás evokuje zvířátka, plyšáky. Typickým příkladem je medvídek. Máme jich spoustu. Medvídek Kuma, Medvídek Míša, roztomilé vyprávění Kde zůstal medvídek Bobík? A snad nejslavnějším medvědem je Medvídek Pú. S medvídkem Pú máme tolik krásných příběhů, že by mohl mít svoji samostatnou polici. Originální textem i obrazovou částí je Kuky se vrací Jana Svěráka. Plyšový Kuky zažívá úžasná dobrodružství a překonává přetěžké překážky. I film o Kukym je skvělý, ale knížka je ještě lepší. Všechna zvířátka, nejenom medvědy, pojme Dětský zvěřinec Pavla Brycze. Jde o 13 příběhů, které děti znají z televizních večerníčků, o zvláštním zvěřinci, kam rodiče posílají své děti, které se proměnily ve zvířata. Ředitel tohoto zvěřince vypráví o tom, jak se to stalo, a hlavně jestli a jak se mohou zase změnit v děti. Posledním tipem je knížka Neotvírat!!! Kouše Charlotte Habersackové. Když dětem přijde domů balíček a rodiče jim zakážou ho otvírat, tak co se asi stane? Neposlechnou a z balíčku na ně vyskočí plyšový Yetti. Autorka napsala netradiční a skutečně vtipnou a zábavnou pohádku. No, tak myslíme, že se děti mají na co těšit.
My se zase budeme těšit na to, že se budeme vídat i nadále, na prosinec pro Vás připravíme Literární chuťovky v praxi, abychom Vám daly co možná nejvíce tipů na knižní vánoční dárky, a těšit se můžete i na krásnou výstavu Ateliéru pro kočku. Přály bychom si, aby pro Vás byla knihovna místem, kde si můžete popovídat, vyměnit si tipy na dobrou četbu, prohlédnout si zajímavou a krásnou výstavu a do budoucna počítáme i s Občasnou Literární kavárnou, občas Vám připravíme něco zábavného, tematické čtení, antistresové omalovánky, sudoku či křížovky a k tomu Vám uvaříme dobrou kávu nebo čaj. Naším cílem je být tu pro Vás.
Přejeme Vám krásné podzimní dny.

Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova