28 Bruslák 2Je to již hodně dávno, co se dalo v Řečkovicích bruslit na nějakém přírodním či uměle vytvořeném kluzišti a to se letos rozhodla změnit asi desítka nadšených tatínků z Orláku.
Za tímto ambiciózním projektem stálo velikánské nadšení a předpověď čtrnáctidenních mrazů.
“S touto myšlenkou jsme laškovali již několik let, ale počasí nám nepřálo. Letos konečně zamrzlo, tak jsme se do toho pustili!” Uvedl jeden z organizátorů. V neděli 17.1.2016 jsme dostali souhlas Orla Řečkovice s umístěním kluziště na jejich petanquové hřiště a příslib, že se s námi bude na celém projektu finančně podílet. (dřevěné mantinely, voda, elektrická energie,...). Tím to celé odstartovalo! Hned v pondělí jsme nakoupili materiál, provedli základní stavební úpravy a ve večerních hodinách, kdy začíná více mrznout, jsme udělali první nástřik ledu. Od zkušených ledařů jsme se dozvěděli, že musíme udělat nástřik minimálně 25 vrstev a že optimální teplota pro nástřik začíná na -5°C, což nás směřuje především k nočním pracím (přes den tolik nemrzne). Proto jsme udělali rozpis směn a celou noc jsme vyráběli vrstvu po vrstvě. Naše nadšení neznalo mezí a když jsme viděli, jak se celé dílo daří, tak jsme nepolevovali. Ve středu ráno po dvou odpracovaných nocích jsme naznali, že odpoledne by mohl proběhnout první test. A tak byl ve středu zahájen zkušební provoz.

 

Sice nám trochu sněžilo, ale vše fungovalo jak mělo a tak jsme začali řešit důležité provozní záležitosti. Nejdříve jsme museli sehnat gumu k lavičkám, aby se dalo pohodlně přezouvat a netupily se brusle. Tu jsme sehnali darem z vyřazeného dopravníkového pásu. Dále jsme potřebovali něco, čím budeme provádět údržbu. Hrablo svařili kluci v práci a jako rolba nám posloužily boby s kýblem a napuštěnou starou hadrou. Prostě nic nebyl problém a vše se dařilo! Teď už zbývalo jen vymyslet, koho pozvat na slavnostní otevření kluziště. Velikou radost nám udělalo, když svoji účast přislíbil dlouholetý brankář Komety Sasu Hovi. Po krátké poradě jsme vše naplánovali na čtvrtek na 18:00. Za velkého zájmu veřejnosti Sasu Hovi slavnostně přestřihnul pásku a s dětmi si chvíli zahrál hokej. Poté rozdal autogramy a s každým prohodil pár slov. “Sám jsem začínal na podobném kluzišti a bez hraní na takovém plácku, bych se nedostal tam, kde jsem” řekl Hovi a bylo vidět, že si celou akci užívá.

28 Bruslák 1

Je pravdou, že kluziště je to malé, ale naše a nic na tom nepokazí ani skutečnost, že se meteorologové zase trochu spletli a mrzlo jen týden. Celou bruslařskou sezónu jsme proto ukončili v neděli 24.1. a s očekáváním vyhlížíme další dny, kdy bude zase mrznout.

Za Orel Řečkovice Petr Bořecký