20 Adventní koncert foto 1Sbor Páně Církve československé husitské v Řečkovicích je místem, kde se především konají každou neděli bohoslužby, vyučuje se náboženství a pro děti je zde každé úterý a čtvrtek otevřen volnočasový klub Jonáš. Tento sbor je i zároveň místem, kde se uskutečňují kulturně-misijní akce v podobě koncertů, divadel či výstav. Jednou z takových akcí jsou tzv. vánoční, resp. adventní koncerty, které spojuje osoba Zdeňka Plecha, sólisty Národního divadla v Praze, který je od svého narození členem zdejší náboženské obce. V rámci těchto koncertů jsme mohli vidět a slyšet např. Bohumila Matuše, Martinu Kociánovou, Pavla Kamase, pěvecké uskupení IL BOHEMO a řadu dalších interpretů.

Jak patrno, stalo se zvykem, že v rámci těchto koncertů vystupují zajímaví hosté. Letos je to především člen Divadla na Vinohradech Petr Kostka, kterého známe z divadelních představení, filmů i z televize. Na filmovém plátně, v televizi a v rozhlase se Petr Kostka objevuje již přes padesát let. Pro film byl objeven koncem 50. let, kdy ještě studoval na DAMU, režisérem Jiřím Krejčíkem, který mu svěřil role ve filmech Probuzení a Vyšší princip. V roce 1960 získal angažmá v Městských divadlech pražských (1960–1974). Zde ztvárnil v současném i klasickém repertoáru řadu postav temperamentních mladíků (Řek Zorba, Rozhodně správná koupel). V roce 1974 přešel do Národního divadla (1974 – 1994). Zde hrál už kromě lyrických postav i komické a charakterní role (Soud lásky, Naši furianti, Hamlet, Vévodkyně valdštejnských vojsk). Od roku 1994 je členem souboru Divadla na Vinohradech. Své herecké kvality potvrdil například i v televizním seriálu Četnické humoresky, v němž ztvárnil postavu velitele pátračky Šiktance. V roce 1989 byl oceněn titulem zasloužilý umělec. V roce 2003 pak získal Cenu Thálie za roli Hermana ve hře Smíšené (po)city, v roce 2004 mu byla udělena tatáž cena za celoživotní mistrovství v dabingu a v roce 2018 obdržel Cenu Thálie 2017 za celoživotní činoherní mistrovství.

Dalším hostem koncertu bude Magda Vitková, sólistka zpěvohry Městského divadla Brno, kterou můžeme znát z hlavních rolí v operetách Veselá vdova, Netopýr, Orfeus v podsvětí nebo z vedlejších rolí v muzikálech Čarodějky z Eastwicku a Cikáni jdou do nebe. Je stálým hostem operních a operetních scén v Plzni, Olomouci a Ústí nad Labem. Zároveň se podílela na projektu MY 2 opera.

20 Adventní koncert foto 2Pro ty, kteří chtějí více informací o Zdeňku Plechovi, můžeme říci, že od roku 2006 je stálým hostem Canadian Opera Company v Torontu, kde se představil v inscenacích Verdiho Dona Carlose, Belliniho Normy, Bergova Vojcka, Beethovenova Fidelia, Dvořákovy Rusalky či Janáčkovy opery Z mrtvého domu. V roce 2006 účinkoval při slavnostním při otevření nového torontského centra Four Seasons Center ve Wagnerově Prstenu Nibelungově (Fasolt ve Zlatu Rýna a Hagen v Soumraku bohů).
V prosinci 2006 debutoval v Berlínské státní opeře (Král ve Verdiho Aidě). V letech 2007 a 2010 se představil v Arizona Opera ve Phoenixu, USA (Pucciniho Bohéma a Mozartova Kouzelná flétna). Bohatý je i jeho koncertní a oratorní repertoár (Dvořákovo Stabat Mater, Verdiho Requiem, Bachovo Vánoční oratorium aj.), s nímž procestoval řadu zemí a spolupracoval s předními tělesy v Německu (Bamberger Symphoniker – Bayerische Staatsphilharmonie), Francii (Orchestre National de France), Japonsku (Gunma Symphony), Anglii (BBC Symphony Orchestra London), Brazílii a v dalších zemích. Podílel se na nahrávkách Janáčkových oper Příhody lišky Bystroušky (BBC), Výlety pana Broučka (Deutsche Grammophon, nejlepší operní nahrávka roku 2009) a Dvořákova oratoria Stabat Mater (Sony Classical). V roce 2008 natočil své první sólové CD s Biblickými písněmi Antonína Dvořáka (BBC). Účinkoval rovněž v pražské produkci muzikálu Cats (nominace na Cenu Thálie 2004) a sám dva muzikály zkomponoval (Marnotratný syn a Kazatel). Zdeněk Plech je držitelem ceny Komerční banky za nejlepší výkon na jevišti Národního divadla za rok 2005. V roce 2019 byl nominován na Cenu Thálie v oboru opera za roli Chrudoše v opeře Libuše.

Asi je podezřelé, že jsme doposud nenapsali nic o samotném adventním koncertu. Program je totiž překvapením. Snad můžeme prozradit, že v průběhu večera zazní nejen klasický repertoár, nýbrž i muzikálové melodie, a že se nevyhneme ani vánoční tématice. A v neposlední řadě uslyšíme i perly z pokladnice prozaické literatury či poezie. Ostatně, mimořádná umělecká úroveň našich hostů garantuje jedinečný kulturní zážitek.

Adventní koncert se bude konat ve Sboru Páně CČSH, Vážného 6 v Řečkovicích v úterý dne 17. 12. 2019 v 19:00 hodin.

Místa ve Sboru Páně je možno si rezervovat na tel č. 776 032 149 nebo e-mailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Vstupné je formou dobrovolného daru, doporučená výše činí 200 Kč. Výtěžek bude věnován na podporu projektu Centrum křesťanské kultury.

Vratislav Jan Marša
farář CČSH
spolek Verbum et musica