Tipy na typy a atypy

Vážení a milí literární gurmáni,
naše prosincová nabídka je trochu typická, ale i atypická. Opět nabízíme knihy, ale tentokrát k zakoupení, protože nevím jak vám, ale mně by knížka pod stromečkem chyběla. Zabrousíme do stálic, které k Vánocům patří, i do titulů, které zatím ke stálicím nepatří, ale jejich hvězda bude teprve objevena. Asi jste zaregistrovali, že vyšel nový Nesbo a Galbraith, Nůž i Smrtící bílá jsou prověřené výborné knížky. Je ovšem spousta již dříve vydaných knih, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Napíšeme vždy název a autora, ale ne obsah, berte to, prosím, jako výzvu k návštěvě knihkupectví, zalistujte si, přečtěte si anotaci a uvidíte, jakému žánru a druhu dáte přednost, nabízíme jak beletrii, tak i naučnou literaturu.

Dospělí:
Záhada Henriho Picka / David Foenkinos. Breviář pozitivní anarchie / Vlastimil Vondruška. Když zpívají cvrčci / Charles Martin. Poslední neandrtálská žena / Claire Cameronová. Citlivá místa / Anna Gavalda. Obchodník s hudbou / Rachel Joyceová. Prosinec už je takovej / Donal Ryan. Pět ročních období / Jiří Klečka. Ve stínu oskeruše. Kniha první, Na kraj světa / Theo Addair. Voda, která hoří / Jitka Vodňanská. Žijte ve své zahradě: inspirace pro současnou zahradu / Ferdinand Leffler. Spojení / Julian Gough. Severský bestiář / Andrea Lundgrenová. S androidkou v posteli / Vladimír Pikora & Markéta Šichtařová. Zjizvený král / Leigh Bardugo. Pražská sonáta / Bradford Morrow. Moje rande se světem / Waltraud Hableová. Sladké / Yotam Ottolenghi. Továrna na panenky / Elizabeth Macneal. Ztrácení / Marilynne Robinsonová. Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye / Michael Chabon. Milosrdenství / Toni Morrisonová. Obřad / Leslie Marmon Silková. Rozhřešení / Jonathan Franzen. Návštěva bandy rváčů / Jennifer Eganová. Krátký, leč divuplný život Oskara Wajda / Junot Díaz. Temnější tvář magie / V. E. Schwabová. Vstát znovu se slepicema / Joshua Ferris. Achilleova píseň / Madeline Millerová. Výkřik techniky / Thomas Pynchon. Megasmutná pravdivá lovestory / Gary Shteyngart. Kirke / Madeline Miller. Pí a jeho život / Yann Martel. Atlas literárních míst / Cris F. Oliverová. Zlodějka mýho táty / Petra Hůlová. Možnosti milostného románu / Jan Němec.

Menší děti:
Fíla, Žofie a Smaragdová deska / Petr Stančík. O myšce, která se nebála / Petr Horáček. Hello, Ruby: dobrodružné programování / Linda Liukas. Příběh malého slona Babara / Jean de Brunhoff. Babarova rodina / Jean de Brunhoff. Dlouhá cesta / Petr Horáček. Miffy má lupu! / Dick Bruna. Kdo je v zoo, Miffy? / Dick Bruna. Jaká je to barva, Miffy? / Dick Bruna. Tuze hladová housenka / Eric Carle. Prázdniny pošťáka Myšáka / Marianne Dubucová. Pošťák Myšák doručuje / Marianne Dubucová. Já nejsem tvoje maminka / Marianne Dubucová. Buchty & loutky dětem / Marek Bečka, Radek Beran, Vít Brukner.

Starší děti:
Kniha Prachu. První díl, La belle sauvage / Philip Pulman. Retrohraní: přes 200 her z doby, kdy nebyly mobily / Alice Kavková. O Červenáčkovi / Pavel Čech. Planetarium / Raman Prinja. Ptačí sněm / Petr Sís. Dědečkové / Pavel Čech. Sally Jones a dopis od mrtvého / Jakob Wegelius. Spáčka a vřeteno / Neil Gaiman. Katka Krátkozraká / Patrick Modiano. 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo / Vendula Borůvková. Ztřeštěný dům na stromě: 13 pater / Andy Griffiths. Perlorodky / Jiří Stránský. Vango / Timothée de Fombelle.

Pokud byste už nemohli některý titul sehnat, nevěšte hlavu, v knihkupectví vám rádi poradí nějakou dobrou náhradu. Pro děti máme vyzkoušené úžasné knihkupectví Dlouhá punčocha, tam si vybere opravdu každý. Více na https://www.dlouhapuncocha.cz/.
A při jakých akcích se můžeme vidět? Přijďte k nám do knihovny ve čtvrtek 5. 12. mezi 15. a 17. hodinou, uděláme si Literární chuťovky v praxi. Kolem budou vířit čerti, andělé a Mikuláši a my si budeme povídat o knížkách. V sobotu 7. 12. mezi 14. a 16. hodinou pořádají aktivní řečkovické a mokrohorské maminky Adventní minijarmark na hřišti pro petangue na Mokré Hoře (u tenisových kurtů). I zde budeme mít naši knihovní nabídku. Naposledy před Vánocemi si budeme v úterý 10. 12. vyrábět vánoční přáníčka. Naše první rukodělná dílna je určena pro děti i dospělé, sejdeme se mezi 16. a 17. hodinou.
Nezbývá než popřát vám krásné Vánoce, hodně zdraví a štěstí do nového roku, hodně dobrých knížek a chvil strávených ve společnosti dobrých lidí. Ať se vám daří vše, na co sáhnete.

Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova