08 Rozhovor Daniel BudíkLetošní pátý, tentokráte speciální ročník již vyhlášené místní akce Řečkovický festival minipivovarů se bude konat v plánovaném rozsahu, jen o měsíc a půl později. Nejen s ohledem na aktuální stále se vyvíjející mimořádnou situaci, ale také kvůli dalším chystaným novinkám jsme vyzpovídali hlavního organizátora této úspěšné akce Daniela Budíka.

Přípravy letošního pátého ročníku festivalu poznamenala aktuální mimořádná situace s pandemií. Ovlivnilo to nějak Vaše přípravy festivalu?
Měli jsme prakticky vše připravené - pivovary, občerstvení i hudební produkci, jediné, co zbývalo, bylo vytisknout plakáty :). Vzhledem k nastalé situaci jsme veškerou propagaci a komunikaci přerušili a čekali, jak se situace vyvine. Dle posledních vyjádření budou v průběhu června povoleny akce počtem návštěvníků do 1 000 osob, kam se při dvoudenní akci vejdeme. Na základě komunikace s pivovary, účastníky a samozřejmě zástupci městské části jsme se tedy rozhodli zachovat původní plánovaný formát akce a pouze ji přesunout na 17. - 18. 7. 2020.
A vůbec jak Vás ovlivnila tato situace obecně?
Nás jako distributorů pivních speciálů a provozovatele pivotéky s výčepem v Tržnici Brno se situace v první fázi dotkla velmi citelně. Ze dne na den nastalo uzavření téměř všech provozoven a mezi lidmi byla cítit opravdu velká nejistota a strach. Naštěstí se nám díky rozvozům, vybraným velkoobchodním zákazníkům a také ve spolupráci s pivovary podařilo prodat zásoby čerstvých piv a situace se začíná postupně stabilizovat a vracet do zajetých kolejí. Jaké však bude mít tato pandemie dopady na pivní trh a obecně gastro scénu, to ukáže až budoucnost, ale věříme, že to všichni zvládnou.
Letos se chystáte již na pátý ročník tohoto již tradičního festivalu v naší městské části. Co bude jiné oproti minulým ročníkům?
Pátý ročník je už půlkulaté výročí, a protože chceme akci stále vylepšovat a reagovat na přání návštěvníků, rozhodli jsme se festival rozšířit na dva dny. Hlavním důvodem bylo, že ne každému se termín v konkrétní den hodí, a také vzhledem k vzrůstajícímu počtu pivovarů a druhů piv bylo zkrátka nemožné vše ochutnat. Proto jsme chtěli dát návštěvníkům možnost zvolit pomalejší tempo a degustování si rozložit na dva dny. Na pátek jsme si udělali radost a připravili hudební překvapení v podobě známého barda Záviše. Letos opět rozšíříme gastro stánky, aby byl pestřejší výběr pochutin.
Bude-li se rozšiřovat počet dní festivalu, bude se opět rozšiřovat i celková nabídka zastoupených minipivovarů?
Tento ročník počítáme s osmnácti pivovary, což je podobné číslo jako v minulém roce. Je však potřeba říct, že stále roste počet piv na jednotlivých stáncích a tím se i zvyšuje celkový počet piv k degustaci.


08 Rozhovor fotoOdkud nejdál se Vám podařilo letos domluvit dodavatele na festival?
Tradičně na festivalu nabízíme zahraniční speciály z evropských zemí a USA, ale ty jsou v rámci naší distribuce. Co se týče českých pivovarů, bude to plzeňský Raven, pivovar Zichovec z Loun, který se minule stal jednou z hvězd festivalu, a silné zastoupení bude mít pražská scéna řemeslných piv, odkud přijedou pivovary Falkon a Sibeeria.
Máte ještě nějaký speciální vzkaz pro účastníky letošního festivalu?
Jsem velmi rád, že budeme moci letošní ročník zorganizovat v plném rozsahu, protože jsme posbírali opravdu vytříbenou společnost řemeslných pivovarů a také jsme si dali záležet s hudební produkcí. Na web budeme postupně doplňovat podrobnosti, a proto sledujte http://www.craftbeerimport.cz/festival/ nebo FB událost festivalu, kde Vás budeme informovat. Doufáme, že si letošní ročník užijeme i za zvýšených hygienických opatření na plno a moc se na Vás těšíme!

 


Děkujeme za Vaše odpovědi a budeme se v červenci těšit na viděnou v areálu starého pivovaru.


Otázky kladl Filip Hrůza