Nejlepší novinky pro Vás – jedeme dál!

Vážení a milí literární gurmáni,
moc Vás zdravíme po tom dlouhém půstu. A je to jízda. První den po znovuotevření nás za první hodinu navštívilo 94 čtenářů! Tím, že jsme se dostaly mezi prvních 7 poboček, co se týká počtu čtenářů, máme i lepší přísun novinek, ať už jsou určeny dospělým či dětem. Je to právě díky Vám a nás velmi těší Váš zájem. Přemýšlely jsme, na co Vás nalákat a upozornit a napadlo nás věnovat se těm nejlepším a oblíbeným knižním sériím, jejichž první díly přesvědčily o kvalitě a čtivosti. Jsou to knížky, které patří k Vašim nejoblíbenějším a jsou tedy hojně půjčované. Některé z nich jsou opravdovými perlami ve svém žánru a vysoce tento žánr převyšují.
K nim určitě patří detektivky Tany Frenchové, nejnovější se jmenuje Temná zahrada.
Toby je bezstarostný optimista a právě vyřešil průšvih v práci. Po oslavě s přáteli ho však doma překvapí dva lupiči, kteří ho umlátí téměř k smrti, a Tobyho život nabere zcela jiný směr. Uchýlí se do starého rodinného sídla, aby se postaral o umírajícího strýce Huga. Návratem do míst dětství, kde byla v kmeni statného jilmu nalezena lebka, otevře zároveň detektivní záhadu...Předchozí díly: V lesích, Podoba, Na Věrnosti, Ztracený přístav, Místo pro tajnosti, Vetřelec.
Novinkou je též detektivní příběh Joëla Dickera Zmizení Stephanie Mailerové. V červenci 1994 je městečko Orphea ve státě New York zburcováno děsivou událostí: ve vlastním domě je zavražděn starosta s celou svou rodinou, zabita je i svědkyně zločinu. Vyšetřování několikanásobné vraždy dostane na starost dvojice mladých ambiciózních policistů, Jesse Rosenberg a Derek Scott. Dopadnou vraha a usvědčí ho. Jenomže počátkem léta 2014 přijde za Jessem novinářka Stephanie Mailerová a oznámí mu, že tenkrát před dvaceti lety obvinil nesprávnou osobu. A pak sama za záhadných okolností zmizí...Dalšími autorovými počiny jsou Pravda o případu Harryho Queberta a Kniha o Baltimorských.
Bernarda Miniera asi nemusím dlouze představovat. Posledním jeho titulem je knížka Na okraji propasti. Mladá Francouzka Moïra pracuje v oblasti nových technologií. Když se kvůli vývoji nového softwaru ocitne v hongkongském digitálním gigantu Ming, má pocit, že ji někdo stále sleduje. Mezi zaměstnanci firmy rychle narůstá počet násilných úmrtí a Moïra zjišťuje, že svoboda pod taktovkou algoritmů je pouze krutá iluze. Dalšími v řadě jsou jeho knížky Mráz, Kruh, Tma, Noc, Sestry a Zkurvenej příběh.
Posledním tipem pro dospělé čtenáře je žánr fantasy a Robin Hobb se svými Kronikami deštné divočiny, nový díl má název Dračí domov. Pouť zubožených draků a jejich lidských průvodců pokračuje. Směřují ke starodávnému městu Kelsingra - ztracenému domovu draků a tajemných Elderlingů. Čekají, že v něm najdou útočiště, kde budou platit jejich vlastní pravidla a zákony. Je ale Kelsingra skutečná? První díl se jmenuje Kroniky deštné divočiny – Dračí strážce a je neméně poutavý.
Malým dětem bychom rády doporučily další Malované čtení s názvem Štěkací smeták. Jsou to krátká vyprávění z každodenního života, jimž nechybí vtip, poučení ani překvapivá pointa. I tentokrát jsou v nich vybraná slova nahrazena veselými obrázky. Z mnoha dalších Malovaných čtení jmenujme například: Co všechno maluje slunce, Nejznámější přísloví, Veselé bajky, Co mě čeká, než vyrostu a Z pohádky do pohádky.


Na starší děti myslí při svém psaní David Jan Žák ve své sérii Tromby. Druhá kniha se jmenuje Žeberův odkaz. Jedenáctiletý Edwin zmizel! Jeho kamarádům je jasné, že to nějak souvisí s profesorem Žeberou a zápisníkem, který by v nepovolaných rukou proměnil šumavské hvozdy v kamennou poušť. Nezbývá než se pustit do pátrání na vlastní pěst. První díl se jmenuje Tromby – Zmizení Edwina Lindy.
Všechny děti bez rozdílu věku i mnohé zvídavé dospělé potěšíme další ze série encyklopedií, kterým máme na naší pobočce opravdu nepřeberné množství. Encyklopedie obyčejných věcí je o…obyčejných věcech. Jsou všude kolem nás. Denně je používáme, chodíme kolem nich a vůbec nás nenapadne, abychom se zastavili a zamysleli nad tím, odkud se vzaly. Kdo? Přece ty nejobyčejnější věci. Boty, deštníky, zubní kartáčky, párátka, ponožky, panenky a další a další. Jak vznikly? Kdo je vymyslel, jak se vyvíjely a jak se měnily?
Toto je krátký výčet z mnoha novinek, které máme pro Vás připraveny, stačí si přijít vybrat. Doufejme, že se brzy objeví zase nějaký další díl knižní série, kterou jste si oblíbili, jsme zvědavé na Vaše tipy.
A nezapomeňte, prosím, otevírací doba je omezená – úterý a čtvrtek, od 10 do 12 a od 13 do 18 hodin. Takto budeme mít otevřeno až do konce prázdnin.
Přejeme pevné zdraví a těšíme se s vámi na viděnou.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova