05 Krátce z historie fotoO koupališti, tzv. koupelně v Mokré Hoře jsem už před několika lety psala. Tenkrát byly v místech někdejších bazénů ještě jejich betonové pozůstatky a i mladší kolemjdoucí, kteří koupaliště v provozu nepamatovali, si mohli udělat nějakou představu, jak to tu v letních měsících žilo. Dnes už zde vodní radovánky nic nepřipomene. Asi před pěti lety tu bylo vybudováno hřiště pro míčové hry (s vandaly rozřezanou sítí, ale to by bylo na jiné povídání), malý plácek s několika zařízeními na protáhnutí těla a pár lavic se stoly pro odpočinek.
Zkusme se zasnít a přenést se do horkých dnů roku 1911, kdy byla 11. června otevřena plovárna a koupelna (dobové označení pro koupaliště) v Mokré Hoře. Jako zdroj vody sloužil nedaleký potok Rakovec. U přítoku byla nádrž mělčí, aby se voda dobře prohřívala. Dále pak byla hlubší, aby se lépe plavalo.
Plovárna byla postavena nákladem Okrašlovacího spolku v Mokré Hoře. Z dobových záznamů se můžeme dočíst, že toho roku panovala opravdu velká horka. V poledne se dalo naměřit až 38,5oC. Lidé na ulicích Brna upadali do bezvědomí, starší osoby byly převáženy do zemské nemocnice.
O to více přišla nová plovárna vhod. V Rovnosti z 9. června 1911 se můžeme dočíst následující:
"Koupelna založena je na prostranství 1 200 m2 velikém, má značný počet kabin a je celá vysokým prkenným plotem obehnána. Pozůstává z betonové plovárny a velké předehřívárny, do níž teče křišťálově čistá voda z lesních bystřin panství Řečkovického a Jehnického, která na slunci a vzduchu oteplena vlévá se silným proudem do koupelny, kde se takto stále čistá voda obnovuje. Kolem a mezi nádržkami jsou široké ochozy pro procházky sluneční a pískové lázně. Snad žádná koupelna v Brně a okolí nemůže se honosit tak neporušeně čistou vodu jako plovárna mokrohorská. Od řečkovického nádraží je vzdálena pouze 5 minut a jen několik kroků od útulné restaurace pana Deise."
Dnes, kdy ve spoustě zahrad najdeme vlastní bazény, by malé, asi trochu zašlé koupaliště tolik nenadchlo, ale stejně si myslím, že za krátkou připomínku naše plovárnička stojí.
Pěkné letní dny, spoustu slunce, vody a zdraví!

Mgr. Dana Malíková