14 Zalévání letáčekV dubnovém čísle Řeči jsme Vás žádali o pomoc se zaléváním stromů, které to díky několika suchým letům mají mimořádně těžké. Dnes přinášíme krátký návod, jak začít. Děkujeme všem, kteří se přidáte, a doufáme, že Vám to přinese hodně radosti, zdravých stromů v okolí a snad i nemalé úspory díky ušetřené vodě.
Doporučujeme postupovat po menších krocích a postupně přidávat další. Pak je větší šance, že u toho vydržíte a svým stromům i peněžence opravdu pomůžete.
1) Vyberte si strom, který se Vám líbí a byli byste rádi, aby přečkal i další léta.
2) Ušetřete vodu - utažením ventilů můžete snížit průtok vody, dejte plnou PET láhev do nádržky WC, můžete pořídit úsporné perlátory a sprchové růžice, možností je spousta. Spotřebu vody tak snadno snížíte o desítky procent.
2) Sbírejte použitou vodu - stačí miska do umyvadla a kbelík poblíž. Ke stromům patří voda bez tuků a chemie, kterou snadno nachytáte při čekání na teplou nebo studenou, při umývání ovoce nebo zeleniny, vyplachování hrnků, atd. Nebojte se, že by jí bylo málo ;-). Později můžete zkusit chytat vodu ve sprše, používat šedou vodu na splachování, ale nemusí být všechno hned.
3) Stromy zalévejte nejlépe večer nebo ráno, kdy je půda chladná, případně ve stínu a nejlépe až za hranicí koruny, kde strom sbírá povrchovou vodu.
4) Zalití potvrdíte v mapě na https://zalejme.cz/map - klikněte na zalitý strom a zadejte počet litrů. Umožníte tak lépe nasměrovat zalévání a zachovat tak ve svém okolí více stromů. Zároveň nám dáte vědět, že se o strom někdo pravidelně stará, a my snad časem u Vašeho stromu připravíme zalévací místa, aby bylo zalévání ještě účinnější.
5) Dejte vědět sousedům a známým, ať na to nejste sami. Kromě osobního příkladu, který je nejlepší, můžete třeba vystřihnout a dát tento letáček na nástěnku v domě nebo se pochlubit fotkou při zalévání na sociálních sítích.

Další informace najdete na https://zalejme.cz nebo https://www.facebook.com/zalejme.cz/.
Děkujeme a přejeme, ať se Vám i stromům daří!
Michal Polanský