Vážení a milí literární gurmáni,
prázdniny jsou pro nás obdobím Vašich splněných přání, můžeme začít plnit to, co jsme slíbily. Retrovzpomínání se nese v duchu Vašich oblíbených knížek a čtenářských zážitků. Po knihovně jsme rozmístily otázky na jedno úvodní téma – NAJDI KNIHU…
Najdi knihu, která se ti v dětství nejvíc líbila.
Najdi knihu, kde je v názvu křestní jméno.
Najdi knihu, kde je v hlavní roli zvíře.
Najdi knihu, která má více jak 500 stran.
Najdi knihu, jejíž název tvoří jedno slovo.
Najdi knihu, podle které byl natočen film.
Jsme zvědavé na Vaše úlovky a Vaše snaha bude po zásluze odměněna.
Bohaté knižní odměny jsme pro Vás připravily také po dva čtvrtky v červenci a v srpnu, 23. 7. a 27. 8. si můžete opět zatočit naším Kolem štěstí. Zastavte se za námi mezi 15. a 17. hodinou, a třeba zrovna Vy budete mít štěstí – Šťastný čtvrtek je určen všem, dětem i dospělým.
Děti se také zabaví při našem Prázdninovém kvízu proti nudě – lehce záludné otázky je donutí přemýšlet a lámat si hlavu nad správnými odpověďmi. Na konci prázdnin vylosujeme tři výherce, tak se, děti, snažte!
Prázdniny teprve začínají a my už myslíme na konec roku. Rády bychom Vás vyzvaly ke spolupráci na výstavě, kterou uspořádáme na přelomu roku 2020 a 2021. Vaše Knihovna Jiřího Mahena v Brně oslaví v únoru 2021 100 let od svého vzniku, je to naše DÁMA STOLETÁ! Pokud máte doma staré fotografie, staré čtenářské průkazy či jiné artefakty, které se váží ke knihovně, prosíme Vás o jejich zapůjčení. Doufáme, že se nám jich sejde tolik, aby byla výstava skutečně zajímavá. Děkujeme Vám.
A nyní již k našim tipům. Pro náš výběr jsme si vypůjčily název slavného románu Michela Houellebecqa Mapa a území, abychom předznamenaly, o čem naše tipy budou. Jak tušíte, budeme cestovat, a ne ledajak – budeme cestovat v knížkách! Podíváme se za hranice naší země, abychom se obohatili sice zprostředkovanými, ale přece jenom úžasnými zážitky. A budou to země a světadíly na téměř všech kontinentech, tak je pestrý výběr knih pro Vás.
Mladším dětem můžeme nabídnout mnohá vydání světových pohádek, například Tappiho putování po šumících mořích, Tappiho toulky po Bručících horách nebo Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa Marcina Mortky. Afriku propátráme s Kolotočem v Africe Václava Čtvrtka nebo s Lízou a Pupíkem v Africe Evy Bavorové. Velmi milé čtení je i Sen v Benátkách Štěpána Zavřela, Vincent a Bóďa či Dobrodružství v Benátkách Martina Šinkovského nebo Anička v Austrálii Ivany Peroutkové.
Starší děti si mohou dopřát jak klasické, tak moderní příběhy. Ve Starých řeckých bájích a pověstech Eduarda Petišky jistě objeví spoustu zajímavých detailů, které jim unikly, když měly tuto knihu jako povinnou četbu. Anebo si přečtou Báje evropských měst Vladimíra Hulpacha, Canterburské povídky Geofryho Chaucera či novinku Bára krotí Ameriku Mileny Durkové.
Dospělí čtenáři se podívají po Evropě a nějaká exotika se také najde. Je to průřez všemi žánry, od romantických příběhů pro ženy přes detektivky až po válečná dramata pro muže. Tak například: Polibek v Paříži Catherine Riderové, Tři měsíce Florencie Mary Carterové, Loď v Bretani Marty Davouze, Pod nebem Cornwallu Liz Fenwickové, Dívky z Montmartru Cathy Marie Buchananové, Pozdrav z Itálie Julese Wakeho, Čtvero ročních období v Římě Anthonyho Doerra, Kavárna v Kodani Julie Caplinové, Irská kráska Ann Mooreové, Vzpomínky na Austrálii Inez Corbi, Chudí v Lodži Steva Sem-Sandberga, Madisonské mosty Roberta Jamese Wallera, Vídeňské nokturno Vivien Shotwellové, Toskánská vinice Ference Máté, Vůně Kalahari Alexandera McCall Smithe, Podfuk v Marseille Petera Mayla, V sibiřských lesích Sylvaina Tessona, Deník japonské manželky Veroniky Ageiwy, Poslední vlak do Istanbulu Ayse Kulinové, Srdce Sahary Aleca Palmera, Návrat do kavárničky v Kábulu Deborah Rodriguezové, Sen o Somersetu Leily Meachamové, Norské dřevo Haruki Murakamiho, Krvavý Kavkaz Helmutha Novaka, Londýnský případ Sama Thomase nebo Made in Sweden Anderse Roslunda a Stefana Thunberga.
To byl výčet, že? A to není samozřejmě všechno, těmi dalšími tituly bychom zaplnily celou Řeč. Však víte, zastavte se za námi, dáme řeč a vybereme dobrou a ještě lepší knížku právě pro Vás. Přejeme krásné prázdniny, krásnou dovolenou, ať už ji budete trávit kdekoli, a nezapomeňte, jsme tu pro Vás.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova