Jednoduchá matematika podruhé

Vážení a milí literární gurmáni,
moc Vás zdravíme po krásném letním prázdninovém čase. Zprvu jsme měly trochu strach, že budete mít obavy a návštěvu naší pobočky odložíte na lepší časy. Naštěstí se tak nestalo! I když jsme měly kvůli koronavirové pandemii dva a půl měsíce zavřeno, návštěvnost je na 94 procentech ve srovnáním se stejným obdobím loňského roku. Výborně! A pamatujete, jak jsme v březnu psaly v Řeči, že za rok 2019 jsme měly 1855 čtenářů a že by bylo fajn se letos dostat na číslo 2020? Tak to je docela dobře možné, máme skvěle našlápnuto, protože jen za první půlrok je Vás 1425! Vidíte, i strohá čísla můžou být důvodem k velké radosti. Kdyby se nám to díky Vám podařilo, tak to určitě nějak pěkně oslavíme.
Velké oslavy nás čekají už zanedlouho, v únoru 2021 slaví Knihovna Jiřího Mahena 100 let od svého založení, a k tomuto výročí budou směřovat naše podzimní a zimní akce. Zatím tedy máme září, a pojďme si ho pěkně užít.
Ve čtvrtek 10. 9. v 16 hodin přivítáme maminky a jejich ratolesti do 3 let věku. Projekt BOOKSTART je věnován právě jim, a my jsme se rozhodly, že po jarní vynucené pauze uspořádáme bookstartové hrátky a čteníčko každý měsíc. Setkání bude vždy spojeno s nějakým milým hostem. V září za námi přijde paní Andrea Sasínová s projektem Celé Česko čte dětem. Základem je myšlenka číst dětem denně aspoň 20 minut. Dozvíme se i další postřehy a cenné rady z praxe. Na webu www.celeceskoctedetem.cz je např. i nabídka knížek „Zlaté tituly aneb Co číst dětem?“ a spousta dalších zajímavých informací. Samozřejmě si budeme taky číst a hrát s poklady naší Lekotéky.
V pátek 18. 9. v 18.30 si přijďte poslechnout kytarový recitál Ondřeje Pavlíčka. Ondřej, který u nás bude vystupovat již podruhé, je absolventem konzervatoře a bakalářského studia JAMU, vítězem čtyř soutěží (Treviso, Dolný Kubín, Vidnava, Brněnský Guitartalent) a držitelem dalších cen. Již během studia vystoupil v rádiu Vltava, v pořadu Dobré ráno, na koncertě pro Livii Klausovou či s kytarovým kvartetem ve Stuttgartu. Zúčastnil se mistrovských kurzů u předních světových kytaristů (S. Tennant, A. Desiderio, E. Fernandez, M. Dylla, S. Goss, R. Boucher, D. Kavanagh, H. Kappel, T. Offermann a mnoho dalších). Vystupuje nejen sólově, ale i v duu s flétnistkou Marií Mikhailovou. V současné době učí na ZUŠ Jaroslava Kvapila a SZUŠ Radmily Chmelové v Brně. V programu koncertu zahraje skladby J. Dowlanda, J. S. Bacha, E. Granadose, F. Tarregy, I. Albenize a dalších.
Ještě se zmíníme o vědomostním kvízu pro děti Svět kolem nás, který věnujeme soutěži Jižní Morava čte. Na tuto zajímavou soutěž najdete upoutávku v samostatném článku.


Tak, půlka článku je pryč, a zatím žádné tipy na knížky – hned to napravíme. Přijde nám stejně důležité, abyste věděli, co je u nás pro Vás nového, a to samozřejmě včetně knížek.
Malým dětem doporučujeme Brumlu a Remcíka Juliana Gougha. Čtvrtá část série se jmenuje Mistr stavitel a vypráví o tom, jak Brumla s Remcíkem chytají zloděje. Neméně vtipnou a čtivou knížkou je Emil a upíři Pavla Brycze. Čtvrtý díl má název Česnek útočí, se vším zatočí! a vypráví další příhody malých upírek Ely a Hely. Kouzelnými ilustracemi se může chlubit nový titul Marianne Dubuc Stín malého geparda, který poeticky dětem vysvětluje, jak je to s naším stínem.
Starší děti si smlsnou na Kouzelnících z pradávna Cressidy Cowellové. Třetí díl se jmenuje Klepejte třikrát. Hlavní hrdinové Čára a Zar jsou tentokrát psanci na útěku. Moldánkovské věže Chrise Priestleyho jsou novou fantasy sérií. První díl se jmenuje Kletba vlkodlačího chlapce. Děj se odehrává v typické britské internátní škole.
Dospělým nabízíme velký pel-mel – od detektivek přes romány pro ženy až k výborným naučným knihám s atraktivními tématy. Louise Pennyová pokračuje ve své detektivní sérii s inspektorem Gamachem jedenáctým dílem, který se jmenuje Břicho nestvůry. Pro změnu devátý díl případů Kim Stoneové nabízí Angela Marsonsová pod názvem Osudný slib. František Niedl napsal sedmou část historické série Já, rytíř, další příběhy Rytířů z Vřesova. Zatím poslední série Vlastimila Vondrušky se jmenuje Křišťálový klíč, druhý díl, který máme v novinkách, se jmenuje Vídeňský sen. Jedná se o historickou ságu, která sleduje osudy sklářského rodu Heřmanů od konce 17. století až po revoluční rok 1848. Nový román napsal též Jiří Hájíček. Plachetnice na vinětách vypráví příběh rozvedené ženy ve středním věku. Čtivé romantické příběhy nabízejí Elizabeth Haran – Pod karmínovým nebem a Jojo Moyesová – Schovej mě v dešti.
Z naučné literatury pro dospělé stojí určitě za zmínku Paměti přírodního léčitele Jana Mikoláška, Bhútán, má láska Terezy Boučkové a Bojoval jsem na nesprávné straně Josefa Grubhoffera.
Toto je krátký výčet bohaté a pestré nabídky. Přijďte si vybrat, budeme moc rády, když se za námi přijdete podívat. Krásné babí léto přejí

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova