Nekovář foitoV březnovém čísle zpravodaje ŘEČ se čtenářům představí člen zastupitelstva naší městské části, Ing. Vítězslav Nekovář, který byl zastupitelstvem současně zvolen do funkce předsedy finančního výboru a je také členem komise majetkové, výstavby a dopravy.

Pracuješ v oddělení ekonomiky a kontroly na Odboru sociálních věcí Jihomoravského kraje. Můžeš čtenářův přiblížit své pracovní povinnosti?

Moje práce spočívá v zabezpečení ekonomického plánování a kontroly nakládání s finančními prostředky, které rozděluje Jihomoravský kraj příspěvkovým organizacím, které poskytují sociální služby obyvatelstvu. To jsou zejména domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem a domovy pro osoby se zdravotním postižením. Jde nám o spravedlivou, rovnocennou a celoplošnou distribuci prostředků obyvatelstvu v našem kraji formou sociálních služeb a o následnou kontrolu toho, zda se peníze skutečně použily na správný účel a v souladu se zákony. Poměrnou část práce tvoří místní šetření u příspěvkových organizací a procházení jejich účetnictví. Díky místním šetřením můžeme přímo vidět, jak se peníze použily a jaký z toho mají lidé užitek.

Pracoval jsi v Centru Kociánka na pozici vedoucího ekonomického úseku. Jak hodnotíš finanční vztah k příspěvkovým organizacím, které zřizuje Ministerstvo práce a sociálních věcí?

To je velmi těžké zodpovědět. Příspěvkovou organizaci determinuje zejména její hlavní účel, výše a pravidelnost příspěvků a dotací a její personální složení. Obecně se však příspěvkovým organizacím nedostává takových prostředků, jakých by potřebovaly a jakých bychom si všichni přáli. Musíme si však uvědomit, že je možné rozdělit jen to, co máme a nemůžeme brát z ničeho či dokonce si půjčovat. Stát nebo obce a jejich části mají jen omezené prostředky, které je možné rozdělit pro potřeby lidí a více jich není. Musí se proto rozdělovat podle toho, co je nejvíce nutné a potřebné a současně rozdělit prostředky mezi všechny. Je možné to přirovnat k tomu, když maminka krájí chléb svým dětem. Každé dítě chce matka nasytit stejně, každé dítě má však jinak velký hlad, velkost hladu maminka nepozná, jen odhaduje, ale chléb je jen jeden a každému může dát jen jeden krajíc. A ministerstvo přiděluje tolik, kolik si může dovolit. Druhou věcí je, jaký je proces poskytování podpory hendikepovaným a různé úhly pohledu na to, jak to provádět. Ale i taková státní příspěvková organizace s vysokým potenciálem, jakou Kociánka bezesporu je díky svým vytvořeným možnostem v minulosti, se v současné době ocitá na velmi úzké rozhodovací hraně, zda kráčí správným směrem či ne. Každé chybné rozhodnutí může totiž znamenat nevratné a devastující dopady pro dobře vybudovaný systém a hlavně pro současné i potenciální uživatele sociálních služeb.

Rád bych se zeptal i na finanční výbor, kterému předsedáš. Jaké máte úkoly a jak hodnotíš spolupráci s vedením naší radnice?

Finanční výbor je jedním ze dvou výborů, které obec zřizuje ze zákona vždy a je zřizován za účelem řízení finančních toků obce, tzn. příjmů i výdajů. Naším úkolem je monitorovat a kontrolovat financování obce tak, aby byly uhrazeny náklady základních nejdůležitějších potřeb občanů a současně, aby byly uhrazeny všechny potřeby městské části. Potřebami je myšleno zajištění správy pro občany v podobě služeb na místním obecním úřadu, údržba majetku obce využívaného občany, zajištění škol a školní docházky, poskytování sociální péče potřebným občanům, rozvoj místní části v podobě výsadby zeleně, opravy a údržby komunikací, výměny osvětlení. Potřeby obce a občanů jsou různorodé a finanční výbor se snaží při omezeném rozpočtu pokrýt objektivně a spravedlivě veškeré z nich. Spolupráci s vedením naší radnice hodnotím kladně. Nic z toho, o čem tu byla řeč, by nebylo možné realizovat bez práce Ekonomického odboru Úřadu městské části. Také velice oceňuji věcný a zdravý pohled starosty Marka Viskota, který si dobře uvědomuje omezený rozpočet obce a snaží se najít další možné způsoby financování projektů a akcí v obci.

Jak hodnotíš hospodaření naší městské části?

Mohu upřímně konstatovat, že hospodaření městské části Řečkovic a Mokré Hory hodnotím pozitivně, jelikož se městská část dlouhodobě snaží snižovat provozní výdaje. Rozpočty jsou vždy plánovány tak, aby byly realizovatelné v rámci možností naší městské části, což indikuje finanční zdraví obce s vytvářením přiměřených rezerv.

Městská část myslí i na budoucnost. Z tohoto důvodu jsou v letošním rozpočtu vyčleněny prostředky na projekty, které mohou být využity v dalších letech. Jedná se o projekty na snižování energetické náročnosti veřejných budov, významný je záměr revitalizace parku na Horáckém náměstí nebo okolí konečné stanice tramvaje č. 1.

Myslím, že se v Řečkovicích a Mokré Hoře povedlo finančně podpořit mnoho projektů, na které je radost se podívat.

Zaměstnání i práce ve zdejší samosprávě nepochybně zabírají nemálo času. Vím, že rád lyžuješ, nedávno jsme se potkali na sjezdovce v Novém městě na Moravě. Můžeš prozradit, jak dále trávíš svůj volný čas?

Rád trávím volný čas se svou manželkou a dětmi, ačkoliv s těmi už méně, jelikož jsou již dospělé a mají své povinnosti a zájmy. Kromě lyžování si rád zahraji petanque na místním hřišti s přáteli, vyjedu na kratší cyklistické výlety do okolí Jehnic, Vranova a Adamova a v létě vyrazím k vodě na přehradu, nebo třeba na vysokohorskou túru do českých hor. Manželkou rádi chodíme na koncerty a také do divadel, nejraději na opery nebo do Městského divadla. Město Brno a naše městská část mi poskytují dostatek různorodých kulturních, pasivních i aktivních sportovních vyžití a proto se snažím trávit čas efektivně a aktivně i ve svém volnu.

Víťo, děkuji Ti za rozhovor a přeji hodně úspěchů ve Tvé práci.

Já děkuji Tobě, a zdravím čtenáře zpravodaje ŘEČ.

S Vítězslavem Nekovářem si povídal Martin Otčenášek