Vážení a milí spoluobčané, bohužel jsme se opět ocitli v nelehké době a oproti jarní vlně tu máme tu podzimní, která se možná navíc potáhne i přes zimu. Opět je potřeba být obezřetný, je třeba dávat pozor na zdravotní rizika, ale tentokrát kvůli délce a intenzitě druhé vlny je dobré dbát i na duševní zdraví a pohodu. Tím spíš, že s ohledem na aktuální opatření musely být zrušeny de facto všechny společenské a jiné hromadné akce. Určitá sociální distanc je sice s ohledem na prevenci potřebná kvůli omezení množství kontaktů, a tím zmenšování šance nákazy covidem, nicméně člověk je tvor společenský, a proto je dobré si udržovat určitý sociální kontakt i v této nelehké době. Městská část s ohledem na svoje kapacity má sice jen velmi omezené zdroje, nicméně již od první vlny se snažíme k situaci přistupovat aktivně a v rámci svých možností vedle zajištění klasického chodu úřadu hledat i další možnosti a formy pomoci.
Ve spolupráci s dobrovolnickým programem MUNI pomáhá se podařilo například zajistit různé formy pomoci potřebným. Jak jsem již avizoval v některé z předchozích ŘEČÍ, spolupráce s tímto dobrovolnickým programem se na území městské části velmi osvědčila již dříve, a proto se v ní snažíme pokračovat i nadále a snažíme se i o rozvoj této spolupráce do budoucna. V první vlně jsme se občas setkávali s určitou a pochopitelnou nejistotou či nedůvěrou, která ale postupně opadávala. Mimo jiné i proto Vám v této ŘEČI přinášíme rozhovor se dvěma dobrovolníky z naší městské části, kteří působili a působí v rámci tohoto programu. Rádi bychom Vám tím ukázali, že mezi dobrovolníky je i řada Vašich spoluobčanů. Rovněž se také můžete dozvědět, jak se tato forma pomoci realizuje, abyste si sami mohli udělat představu a třeba se nebáli ji také vyzkoušet, pokud ji potřebujete. Taktéž věřím, že to může být inspirativní čtení i pro další spoluobčany, kteří třeba někdy uvažovali nebo uvažují o tom, jak pomoci svému okolí, ale nemusí nutně vědět, jak na to.
Někdy se zase člověk ztrácí ve všech těch nabídkách pomoci či kontaktech nebo potřebuje s ohledem na aktuální specifickou situaci jen poradit či promluvit si. Proto jsme se opět, stejně jako na jaře rozhodli spustit informační linky městské části, které můžete nalézt na jednom z letáčků. Chápeme, že pro udržení duševního zdraví a mysli je také potřeba zůstat v kontaktu a určité interakci. Aktuálně proto jednáme o možnosti realizace online přednášek a workshopů, kterými bychom mohli aspoň částečně nahradit prezenční aktivity pořádané běžně radnicí. Mohlo by se jednat například o online přednášky či workshopy zaměřené na cvičení pro seniory, samozřejmě se zajištěním co nejjednoduššího přístupu ke sledování. Pokud by Vás takové přednášky zajímaly, ozvěte se buď telefonicky na 724 330 084, nebo emailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Případně budeme rádi i za náměty či návrhy na další aktivity a formy spolupráce.
Tato doba není lehká a ještě chvíli potrvá, nicméně aktivně a společně můžeme toto období opět zvládnout. Přeji Vám poklidné svátky, prožité ve zdraví a pohodě, a těším se na čas, kdy se budeme moci opět osobně setkávat. Vše dobré do nového roku, a ať se Vám daří.
Filip Hrůza, místostarosta