Ani letos jsme nezaháleli.

V době nuceného uzavření škol a on-line výuky vychovatelky školní družiny spolu s asistenty i kuchařkami věnovali svůj čas, mysl a síly realizaci představ o "otevřené zahradě" v areálu školy. Skoro jako profesionální zahradníci a zahradnice jsme stříhali keře, řezali větve, ryli, hrabali, sázeli, prostě vše připravovali. Pro děti se nám podařilo vytvořit stimulující prostředí, které je využíváno k environmentální výchově v odpoledních hodinách v rámci činnosti družiny i jiných volnočasových aktivit. Přímé pozorování ptactva na zavěšených krmítkách a u pítek, hmyzu v umístěných hmyzích domečcích, růstu bylinek na záhoncích i okolní vegetace jsme zařadili do několika výukových programů, které jsme společně vytvořili (Bylinky, Ptáci na zahradě, Keře a stromy). Jsme rádi, že na zahradě je stále živo, že skutečně plní svůj účel. S jejím udržováním nám nyní pomáhají i samy děti.
U mnohých má také velký ohlas součást zahrady Bosá stezka, na které zájemci mohou vnímat holými chodidly nejrůznější přírodní povrchy (např. trávu, písek, kamínky, kaštany).
V době hlavních prázdnin jsme uspořádali pro 35 přihlášených dětí třítýdenní příměstský tábor s turistickými výlety do okolí Brna, návštěvou Technického muzea v Brně a lanového centra i dalšími poutavými činnostmi.
Od září z důvodů nutnosti dodržování nezbytných hygienických opatření jsme opět nemohli pro děti pořádat naše tradiční společné akce. Snažili jsme se je nahradit novými. Nahráli jsme několik loutkových pohádek, např. Pasáček vepřů a princezna, O kašpárkovi, které rodiče dětem mohou kdykoliv přehrát na Edookitu. Mají velkou sledovanost a divákům prý se líbí. To nás samozřejmě těší.
K závěru roku, v době předvánoční, jsme po odděleních v Zamilovaném hájku vybrali s dětmi vhodné vánoční stromečky a ty nazdobili pečlivě připravenými dobrůtkami pro tamní živočichy. Čekala na ně hostina z nakrájených brambor, mrkví, jablek dýní atd.
Věříme, že se nám průběžně podařilo i v tomto neobvyklém roce přinášet dětem radost i poučení.
Za kolektiv pedagogů školní družiny
Mgr. Pavlína Dubanská