O bezpečí našich domovů se musíme přičinit zejména my sami. Záleží především na nás, koho si do svého domova pustíme a jak svůj domov zabezpečíme. Systém represe a trestní spravedlnosti určitě hraje důležitou úlohu při zajišťování bezpečí občanů, nicméně existuje mnoho opatření, která můžeme udělat my sami.
I přesto, že v loňském „covidovém“ roce zaznamenala policie snížení nápadu trestné činnosti, evidují policejní statistiky 165 525 skutků. Je to sice o téměř 34 000 trestných činů méně než v roce 2019, nicméně pořád jde o číslo poměrně vysoké. Krádeže spáchané vloupáním do bytů, domů a dalších objektů se na celkovém nápadu podílí 12,5 %. To znamená 20 661 útoků na naše domácnosti a další objekty.
Na webových stránkách https://kriminalita.policie.cz/ můžete průběžně sledovat vývoj kriminality v lokalitě, ve které žijete. I to pro vás může být motivací pro rozhodnutí zda a jak zlepšit zabezpečení svých domovů.
Zpravidla 30 % pachatelů překonává násilím dveře a 15 % vniká do objektů oknem. Nejčastěji pachatelé překovávají rámy, křídla a zárubně oken a dveří (27 %). Následují visací a lankové zámky (13 %). Zhruba na stejno vyjdou útoky na cylindrické vložky a skleněné výplně oken a dveří (10 %).
Policie disponuje podrobnou analýzou evidovaných vloupání a způsobů, kterými jsou spáchány. A právě z nich vychází i preventivní doporučení, která se snaží strážníci a policisté veřejnosti prezentovat.
Prevence kriminality ale není jen o tom, jak zvýšit obtížnost překonání mechanických nebo elektronických zabezpečení bytů a domů, ale i tom, jak dalece je veřejnost všímavá, rozhodná a informovaná. Jak dalece dokáže spolupracovat s policií a jak dalece si dokáží lidé v sousedství být nápomocni.
Luboslav Fiala
Preventivně informační oddělení
Městská policie Brno