05 Chuťovky lekotéka foto 1Poslední kolej? Určitě ne!

Vážení a milí literární gurmáni,
moc Vás zdravíme a doufáme, že jste v pořádku. Hodně věcí se mění a hodně věcí se změnilo. Máme pocit, že spousta činností a aktivit je odsunuta na vedlejší, nebo spíš poslední kolej. Knihovna ale chce být s Vámi, o tom není pochyb. Jsme pro, pokud je možné Vám nějakým způsobem vyjít vstříc a zprostředkovat Vaši oblíbenou životní zábavu a zálibu – čtení. Na počátku byl skvělý nápad. Místostarosta Ing. Filip Hrůza, Ph.D., vymyslel roznáškovou službu – dodání knih až do domu. Většinou je sám také rozvážel. Služba je určena našim seniorům 65+ a ZTP, kteří mají bydliště v Řečkovicích nebo na Mokré Hoře. My jsme knihy připravovaly podle Vašich přání. V případě, že by zájemců o knihy bylo hodně a roznáška nebyla v silách jednoho člověka, byli v záloze i někteří pracovníci místního úřadu a dobrovolníci z programu MUNI pomáhá. Odezva byla skvělá, velmi milé reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. V době zavřených knihoven to byla jediná možnost, jak potěšit aspoň jednu skupinu čtenářů, kteří patří k těm nejohroženějším. Uvidíme, kudy se tato služba bude ubírat, až otevřeme, ale bylo by škoda v ní nějakým způsobem nepokračovat. Osobní návštěva a výběr knih je samozřejmě nejlepší, ale nemocným, případně imobilním občanům seniorského věku by jistě přišla vhod i nadále.
Nezapomínáme ani na malé děti a jejich rodiče. Nakoupily jsme spoustu krásných a zábavných hraček do naší bohaté Lekotéky. Jakmile bude otevřeno, bude možné si tyto novinky ihned vypůjčit. Zatím si je můžete prohlédnout na fotografii.
Největší stesky, které slýcháme od žáků a studentů středních škol, jsou po povinné literatuře do školy. I v době distanční výuky učitelé zadávali povinnou četbu, kterou ale nebylo možné si fyzicky vypůjčit. I na to knihovny myslely. Velká část této literatury je dostupná v elektronické podobě na internetu, kde se dá stáhnout a v klidu přečíst. Uznáváme, není to papír, stránky Vám nešustí příjemně pod rukama, ale úkol je úkol, a ten je možné aspoň takto splnit. Tyto elektronické zdroje můžete najít například na registrdigitalizace.cz, czechdigitallibrary.cz, knihovny.cz, nkp.cz, digitalniknihovna.cz/mzk, a pokud Vám něco není jasné, klidně zavolejte a my Vám vše vysvětlíme. Samozřejmě se to netýká jen studentů, pokud jste čtenáři KJM a chcete se podívat, co vše je možné si stáhnout, využijte přístup do Národní digitální knihovny, do části Díla nedostupná na trhu. Jedná se o přístup k plným textům knih, časopisů a novin chráněným autorským právem, které nejsou dostupné na trhu. Kromě těchto děl naleznete v NDK také volně přístupná (zveřejněná) díla. Do NDK-DNNT se přihlašujte prosím podle návodu na našich webových stránkách www.kjm.cz. Další informace naleznete na webu Národní knihovny České republiky. Od 6. 2. 2021 rozšiřuje NDK-DNNT svou nabídku plných textů o české knihy vydané do roku 2000 a digitalizovaná vydání novin a časopisů do roku 2010.
Na našich webových stránkách také najdete krásnou vizualizaci Ústřední knihovny na Kobližné a Mahenova památníku, vytvořenou k našemu stoletému výročí. Zjistíte, co všechno nabízíme, a seznámíte se také s historií našich budov. Na své cestě naleznete devět otázek. Jestli je správně zodpovíte, originální předměty z naší kolekce ke 100. výročí KJM můžou být vaše! Bližší informace o soutěži naleznete ve virtuální Vstupní chodbě ústřední budovy pod zeleným puntíkem. Hledejte, soutěžte, a hlavně si, užijte prohlídku! Virtuální podobu Schrattenbachova paláce, kde Ústřední knihovna sídlí, si můžete prohlédnout na fotografii.


05 Knihovna Jiriho MahenaJsme online, budeme online, ale knížka je knížka. Z novinek, které nám stále chodí, vybíráme namátkou: A pak se to stalo!: deset pohádek o maličkostech, z kterých si děti nic nedělají a dospělí z nich šílí Ester Staré, Deník tvrdohlavého režiséra Václava Marhoula, Emil a upíři. Šelmy se plíží tmou, nikoho nečapnou! Pavla Brycze, Kde zpívají raci Delie Owensové, Klubko zmijí Dominika Dána, Meč a Koruna. Srdce z kamene Sabine Ebertové, Vysoký účet Louise Pennyové, Věci, na které nastal čas Petry Soukupové a další a další.
Vidíte? Skutečné lahůdky, které si nemůžete nechat ujít. A tak tedy jako na začátku, žádná vedlejší, natož poslední kolej, nýbrž kolej hlavní. Vždyť každý vnímavý člověk ví, co knihy znamenají. Co dělají spisovatelé, aby nás pobavili, aby nás poučili, aby nás postrašili či aby nás vyděsili, vždy je v tom kus ducha a srdce. Jak píše Gillaume Musso ve svém novém románu Válka vzpomínek:“Psaní není práce na poloviční úvazek. Spisovatelem jsi dvacet čtyři hodin denně. Nikdy nemáš volno. Stále jsi v pohotovosti, vyčkáváš, číháš na myšlenku, na výraz, na povahový rys, který by mohl posloužit jako předloha pro nějakou postavu.“
Toto je článek na březen – měsíc čtenářů, ale Vy i my víme, že pro nás je březen po celý rok. Ať se Vám daří.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova