ČERVENEC, SRPEN 1921

O vlásek unikli severočeští milovníci zlatavého moku velkému neštěstí. Dne 1. července totiž vstoupilo dělnictvo severočeských pivovarů do stávky. Cílem bylo zvýšení mzdy. “Postiženým pivovarům podařilo se udržeti chod závodů do té míry, že zabránilo se zkažení piva.”

V neděli 3. července se v Pisárkách konala slavnost Národní Jednoty a Stálého výboru všech českých spolků. Účastníci byli lákáni na nejrůznější atrakce, jarmark s 32 stánky apod.

Dne 8. července by 100. narozeniny oslavil komik Felix Holzmann (+13.9. 2002). Asi si většina z nás vybaví postavičku s kulatými brýlemi, slamákem na hlavě a nezapomenutelnou scénku Včera, dnes a zítra...

Dne 16. července zahájily svůj provoz říční lázně Riviéra na Svratce v Pisárkách. I když stavební práce nebyly zcela dokončeny, byla vzhledem k horkým letním dnům návštěvnost hojná.

Dne 29. července se Adolf Hitler stal jediným vedoucím představitelem Německé dělnické strany (DAP). Ještě jako řadový člen této malé levicové strany byl velice aktivní, organizoval shromáždění, kde vystupoval jako řečník, rozdával letáky na ulici. Vedení se ho chtělo zbavit, což se nepovedlo, a Hitler se ve straně (nyní již pod názvem NSDAP) stal šéfem.

Dne 2. srpna zemřel italský operní pěvec Enrico Caruso, jeden z nejslavnějších tenorů na světě. Patří k významným průkopníkům nahrávání hudby.

V úterý 16. srpna informovaly Lidové noviny o leteckém dni v Brně. Diváci mohli zhlédnout ukázky letecké akrobacie. Hlavním bodem programu byl však útok aeroplánu na vojenský tábor. Tři aeroplány zamířily směrem k Řečkovicím a přes Palackého vrch napadly vojenský tábor. Zde bylo připraveno velmi živé představení, rány z děl, rachot kulometů, bomby vybuchovaly, plály ohně z roští. Téměř 6000 přihlížejících bylo jistě spokojeno.

Dne 23. srpna oslavil 70. narozeniny spisovatel Alois Jirásek. Slavila doslova celá republika. Probíhaly různé přednášky na jeho počest. Prezident T. G. Masaryk mu napsal osobní dopis, blahopřáli vládní činitelé. Brněnské Národní divadlo dávalo Jiráskovo drama Gero.

Letecká katastrofa 24. srpna. Vzducholoď R 38, tehdy největší vzducholoď na světě, se během svého zkušebního letu při prudkém manévru roztrhla a následně explodovala. Ze 49 osob přežilo neštěstí pouze 5. V troskách zahynula velká část vynikajících britských vzducholodních odborníků i část americké posádky, která se lety vzducholodí zacvičovala. Po této havárii se britský vzducholodní program na 10 let téměř zastavil.

Dne 25. srpna vyšel v lidových novinách článek, který nám dnes ukazuje, jaké bylo před 100 lety zásobování, a zároveň můžeme nahlédnout i na tehdejší poeticky popsaný jídelníček.
“Malé břicho brněnské. Velkým míníme tržnici v Masné ulici, tam se prodávají voli, krávy, vepři, kozy, ovce, telata, krátce velká zvířata, která jsou určena pro naše vzácné bříško. Na Dominikánském náměstí jsou tvorové sice neméně vábní a lahodní, ale o poznání menší: selátka, kůzlátka, husy, kachny, kuřata, holoubata, koroptve a pak máslo, tvaroh a vejce. Na čtverci s otvory do ulice Panské, Zámečnické a Panenské rozprostřeno je tu denně na stáncích i na zemi, čeho kuchyně se sklony vybranějšími, ne-li labužnickými potřebuje. Tento týden skýtá nám znamenitou hojnost kuřat všech velikostí, na pekáč i na papričku. Hus je boží úrodička na stáncích, pěkně a čistě oškubaných, žluťoučkých a sádelnatých, že se srdce směje a sliny v ústech sbíhají slastnou představou lukulského obědu… Holubi a koroptve jsou též na trhu. Holubí párek za 10 K, koroptve kus za 5 až 6 K. Kterýsi podnikavý venkovan přinesl včera a vyložil na prodej raky, čilé a udivené podivným osudem. Nabízel je kus po koruně, ale ještě k polednímu pobíhali mu tito klepetníci po tabuli stánku, čekajíce netrpělivě na vyvoleného poživače, v jehož hrnci by mohli jásavě zrudnouti.” Zajímavá nabídka, což? Já asi teď budu pár dní vegetarián :)

Zdrojem mi byl internet a dobové Lidové noviny.

Milí čtenáři, přeji krásné letní měsíce a budu se těšit na září letos i to před 100 lety.

Mgr. Dana Malíková