I když nyní již skončily letní prázdniny, rádi bychom se ještě vrátili na konec června, kdy jste možná zaznamenali podpisové akce tzv. připomínek zmocněného zástupce veřejnosti. Pod tímto relativně složitým názvem se skrývá poměrně jednoduchá věc. Ti z Vás, kteří se pod tyto připomínky podepsali, zmocnili zástupce veřejnosti k podání opakovaných připomínek k novému územnímu plánu města Brna (ÚP). Největší zájem občanů vzbudily sjednocené připomínky pro lokalitu Terezy Novákové, kde byli zástupci veřejnosti čtyři občané, z nichž dva jsou autoři tohoto článku. Šlo konkrétně o oblasti řečkovických kasáren, Západě a Řečkovického HRáje. V kostce řečeno, požadovali jsme přiměřenou redukci budoucí zástavby za kasárnami, ponechání zahrádek na Západi oproti plánované výstavbě a také stanovení plochy veřejné zeleně na místě budoucího parku Řečkovického HRáje. Doplníme, že text připomínek čítal celkem 17 stran a obsahoval i další připomínky, vesměs se týkající okolí těchto míst.

Někteří lidé si tyto připomínky pletli s peticí, o tu však v žádném případě nešlo. Platí, že pokud tyto připomínky podepíše alespoň 200 občanů města, dostávají váhu námitky a musí být pořizovatelem územního plánu (Odbor územního plánování a rozvoje) řádně vypořádány. Je tedy naděje, že kvalitní a relevantní námitky mohou být do nového ÚP zapracovány. Pod námitky pro výše uvedené lokality se podepsalo celkem 715 občanů, nutno podotknout, že drtivá většina právě s bydlištěm v těchto místech, a to vše za necelý jeden týden realizace sbírání podpisů! Nepříjemné pro zástupce veřejnosti bylo, že šlo o připomínkování opakovaného návrhu. Mnozí z Vás tedy podepsali podobné připomínky podruhé (poprvé se tak stalo v loňském roce v červnu po prvním představení nového územního plánu).
I když tedy šlo o opakovanou akci, zájem a aktivita občanů nás velmi mile překvapily, počty získaných podpisů jsou toho důkazem. Svého zástupce veřejnosti má i Mokrá Hora, kde byla zase hlavní náplní připomínek redukce zástavby v Jehnicích a na Ořešíně - a i zde se nasbíral potřebný počet podpisů, takže připomínky budou mít hodnotu námitky. Nutno říci, že řadu připomínek k návrhu podala i naše městská část - a některé z nich korespondují či jsou shodné právě s připomínkami našimi. Doufáme tedy, že nový územní bude respektovat nejen připomínky a názory Řečkováků a Mokrohoráků, ale také usnesení Zastupitelstva naší městské části.
Děkujeme všem, kteří se těchto aktivit zapojili. Je vidět, že obyvatelé naší čtvrti jsou stále uvědomělejší v otázkách územního plánování a budoucnosti našeho domova obecně.
Ondřej Štaud a Ondřej Vít – zastupitelé městské části