06 Lit. chuťovky foto 1Páni, to byla jízda!

Vážení a milí literární gurmáni,
snad jste měli také tak krásné léto jako my. Bylo to prostě úžasné. V červenci i v srpnu jsme četly vašim dětem v krásném parku u kostela, a tak se nám to zalíbilo, že se zde uvidíme i v září. Takže ve středu 8. 9. od 16 do 17 hodin za námi určitě přijďte do parku, krásných dětských knížek z brněnského nakladatelství HOST máme nepřebernou zásobu.
Setkávání v krásném prostředí není nikdy dost, proto se v parku sejdeme ještě jednou. Tentokrát zveme rodiče a děti do tří let na dětské odpoledne s projektem BOOKSTART. Ve středu 15. 9. od 16 do 17 hodin zde budou k vidění a prohlédnutí knížky, které se vám i vašim dětem budou určitě líbit.
V pátek 17. 9. v 18,30 hodin vás v knihovně čeká každoroční lahůdka v podobě koncertu klasické kytary Ondřeje Pavlíčka. Téma je "Hudba šesti staletí" – „Music of Six Centuries". V programu zazní skladby J. Dowlanda, J. S. Bacha, J. A. Losyho, L. Legnaniho, E. Granadose, M. de Fally, F. M. Torroby i vlastní tvorba interpreta.
K venkovním akcím se ještě vrátíme v pátek 24. 9. od 16 do 19 hodin, společně si užijeme Odpoledne s Andersenem a brontosauřím dětským oddílem Vlčí stopa – „Od Stínadel po Prašinu“. Tak jako Rychlé šípy a novodobý fenomén Prašina budou děti luštit, testovat bystrost smyslů a vyzkoušejí si, jak jsou na tom s vlastní zdatností. Akce je určena pro děti od 7 let a proběhne v oddílové klubovně v Řečkovicích na zahradě v ulici Loučky, v případě nepříznivého počasí v knihovně.
V září dáme prostor i všem šikovným dětem. Letošní ročník výtvarné a literární soutěže Jižní Morava čte má název Teď to vidím jinak. Téma je velice široké, děti mohou nakreslit obrázek nebo se vypsat z pocitů, které je provázely v minulém nelehkém období, i reagovat na současnou situaci, jak se cítí a o čem přemýšlejí. Podrobnější informace o jednotlivých kategoriích získáte u nás v pobočce. Tak jako každý rok očekáváme velmi zajímavé a zdařilé příspěvky.
O tom, že řečkovické a mokrohorské děti jsou velmi šikovné, není pochyb. Jedním z důkazů je i zářijová výstava obrázků v naší knihovně. Čteme a malujeme pohádky je její název a autory jsou děti z prvních tříd ze ZŠ Horácké náměstí. K vidění je celá plejáda čertů, skřítků, princezen, perníkových chaloupek a dalších pohádkových postav a motivů.
Nejen akce a setkávání s vámi, našimi čtenáři, ale i ty krásné knížky, které jsme si vybraly s sebou na dovolenou! Třeba i vás inspirují, abyste přišli a půjčili si je také. Byla to prostě smršť skvělých příběhů a zprostředkovaných zážitků.
Kokoro Sóseki Natsumeho. Příběh měnících se časů a hodnot, ale také osamělosti, viny a vykoupení, rozplétá hloubku lidské psychiky a vtáhne svou podmanivou, znepokojivou atmosférou. Kniha zdánlivě klidná a poetická, přesto tak silná a hluboká.


Smrtící zázrak Angie Kimové. V městečku Miracle Creek dojde k výbuchu experimentálního léčebného zařízení, při němž zahyne žena a malý chlapec. Kdo neštěstí zavinil? Matka autistického syna, která se už o něj nechtěla starat? Majitelé zařízení, jimž by pomohly peníze z pojistky? Nebo snad demonstranti odsuzující experimentální léčbu? Dramatické soudní líčení postupně otevírá nejtemnější hlubiny lidského nitra a ukazuje, že v Miracle Creeku není bez viny nikdo.
To je on!: o té, co si říkala Toyen Mileny Štráfeldové. Románově zpracovaný život slavné české malířky Toyen, která v roce 1947 emigrovala do Francie, kde žila až do své smrti.
Piranesi Susanny Clarkové. Fantasy román ze snové reality anglické autorky. Piranesi obývá velmi zvláštní dům, labyrint plný podivností, ale Piranesi se v něm vyzná. Časem se však v domě objeví kdosi neznámý – přítel, či vetřelec?
Henryho tajemství Kristiny Ohlssonové. Třetí kniha série Martin Benner. Právník Martin Benner miluje starožitnosti. Když jeho přítel Henry zemře, dostane Martin nabídku, které nelze odolat: převzít Henryho podíl v obchodě se starožitnostmi v New Yorku. Vzápětí mu ale nějaký cizinec tvrdí, že byl Henry zavražděn, a Martinovi se postupně odkrývají temné obchodní praktiky.

Balada o ptácích a hadech Suzanne Collinsové. Prequel populární trilogie Hunger Games přibližuje postavu pozdějšího prezidenta Panemu Coriolana Snowa v době, kdy mu bylo teprve osmnáct let a měl svou svěřenkyni připravovat na desáté Hladové hry. Příběh protkaný písněmi, jejichž význam osvětlí vše, co bylo doposud zahaleno tajemstvím.
Myšlenky za volantem Marka Ebena. Autor se představuje jako vtipný vypravěč, který glosuje nejrůznější události ze svého života, vzpomíná na blízké osoby a také uvažuje nad nečekanými souvislostmi a situacemi, které ho "přepadly" v dnešní neklidné koronavirové době.
Země skrytých úsměvů. Povídková antologie přináší třicet krátkých próz, velmi rozmanitých co do námětu i stylu. Čtenář zde najde autobiografické vzpomínky, povídky reflektující totalitní minulost, příběhy milostných i jiných vztahů, černý humor i detektivku. Český výběr autorů doplňuje jediný zahraniční příspěvek finského humoristy Arta Paasilinny.
Hrdinky: příběhy významných českých žen. Průřez historií od 9. do 21. století.
Mazl tov: má léta u ortodoxní židovské rodiny Margot Vanderstraetenové. Autorka docházela po dobu šesti let doučovat děti do rodiny Schneiderů. Díky jejich dceři Elziře a synovi Jakovovi získala přístup do uzavřeného světa ortodoxních Židů, v němž panují náboženské zákony a prastaré tradice. Rozhořčení a odmítavý postoj na obou stranách ale postupem času ustoupí respektu, zvědavosti a humoru.
Tkaničky Domenica Starnoneho. První kniha Citové trilogie. Aldovo a Vandino manželství prošlo hned v počátcích těžkou zkouškou. Přetrvalo, je však plné trhlin a otevřených ran, o nichž promlouvají oba manželé i jejich dvě děti. Každý z nich jako by ale vyprávěl jiný příběh. Každý má svou pravdu, svou vinu i svou pomstu.
Rady Pánu Bohu, jak vylepšit svět Aleše Palána. Čtyřicet zlepšováků, jak zdokonalit svět, které autor nenavrhuje politikům, ekonomům ani různým aktivistům, ale rovnou Pánu Bohu, jsou vtipnou sondou do našich strachů, komplexů, slabostí, chyb, zbytečných starostí a malicherností, kterými si otravujeme životy. Stačilo by přitom tak málo, aby na světě bylo líp.

Tak to bylo pár tipů od každé z nás, knížek, které nás vezly na vlně dobré nálady, napínavých příběhů i suchého humoru. Daly jsme si limit šest knih, ale až se za námi zastavíte, vybereme vám i jiné, neméně skvělé, protože sem se opravdu všechny nevejdou. Tak brzy na viděnou u nás v knihovně nebo v parku. Snad nám krásné počasí vydrží i v září.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová a Mgr. Lucie Filipová
Pobočka KJM Kolaříkova