22 Deset tipů fotoLetos jsme zažívali extrémy počasí, které se budou podle vědců vlivem klimatické změny objevovat stále častěji. Vedrem přehřátá města, sucho v krajině - a na druhé straně bouřky, silné deště či vítr. Není divu, že již několik let sílí poptávka po opatřeních, která by lidem pomohla nové podmínky lépe zvládnout.
Ani Česká republika nezůstává v tomto ohledu pozadu, jak dokazují finálové projekty soutěže Adapterra Awards 2021. Najdeme mezi nimi příklady šetrného hospodaření na zemědělské půdě, obnovy lužních lesů, rašelinišť, tůní, meandrů, zpřírodnění koryt řek, ukázky využití dešťové vody či zelených střech. Až do 15. října můžete v internetovém hlasování podpořit ty nejzajímavější z nich. www.adapterraawards.cz

Jak můžete sami pomoci?
1. Sbírejte dešťovou vodu a využívejte ji k zalévání zahrady. Díky tomu zůstane v lokalitě.
2. Dejte prostor zeleni. Předzahrádka, záhonky, luční trávníky se rozehřívají méně než betonové plochy a lépe zasakují dešťovou vodu.
3. Nepropustné plochy nahraďte propustnými, např. porézní dlažbou nebo zatravňovacími dlaždicemi.
4. Fasády, altány, sloupy, krytá stání nechte porůst popínavými rostlinami, které stíní, zachytávají prach a díky přirozenému výparu v létě ochlazují své okolí.
5. Při stavbě domu myslete na udržitelnost. Domy v pasivním standardu, zateplení, rekuperace, fotovoltaické panely, splachování dešťovou vodou a další opatření šetří peníze i přírodu.
6. Zelené střechy na domech nejenže dobře vypadají, ale zasakují nadbytečnou dešťovou vodu a postupně ji vypařují do okolí. Izolují budovu a navíc poskytují potravu pro hmyz.
7. Nechte prostor vzrostlým stromům, které v létě ochlazují a stíní, a sázejte nové pro budoucí generace.
8. Nedopitou vodou ze sklenic, varné konvice, vodou po omytí ovoce a zeleniny nebo po čištění akvárii můžete zalévat zeleň se svém okolí.
9. Použitou vodou z umyvadel a sprch je možné splachovat toalety a ušetřit tak pitnou vodu.
10. I panelové domy mohou mít zelenou střechu, fotovoltaické panely či sbírat dešťovou vodu a dále ji využívat k zálivce či pro venkovní vodní prvky.

autor: Vojta Herout