10 Koncert Blaha Drobysh fotoSbor Páně Církve československé husitské je místem, kde se lidé pravidelně scházejí k bohoslužbám. Zároveň je ale místem, kde se lze potkat s velmi kvalitními uměleckými aktivitami, které zde od roku 2000 pravidelně pořádá kulturně-misijní spolek „Verbum et musica“. Obyvatelé Řečkovic a Mokré Hory se tak mohli seznámit s různými umělci, kteří právě svým uměním, talentem a pílí vydávají svědectví o darech, kterými nás Hospodin obdarovává. Jmenujme kupříkladu Alfreda Strejčka, Štěpána Raka, Josefa Somra, Jaroslava Tůmu, Jana Hartla, Zdeňka Plecha nebo Petra Kostku, Bohuše Matuše, Víťu Marčíka aj.
Když se ve sboru 17. prosince 2019 konal adventní koncert Zdeňka Plecha s jeho hosty Petrem Kostkou a Magdou Vitkovou, nikoho z nás nenapadlo, že skoro na dva roky zůstane Sbor Páně podobným uměleckým aktivitám uzavřen. Prožili jsme si všichni období, které jsme si nedokázali vůbec představit. Pandemie covid-19 náš život úplně převrátila. Ukázala, kterak je naše civilizace křehká a zranitelná, a kterak hodnoty, na kterých často stavíme své životy, jsou pomíjivé. Mnozí z nás ztratili i své nejbližší. Za tu dobu jsem absolvoval mnoho rozhovorů, přišly mi desítky e-mailů. A mimo jiné se v nich vyskytoval jeden společný motiv. Kterak člověku v takových chvílích chybí umění…
Byť je doba stále turbulentní a společnost se nevrátila do dřívějšího stavu, přicházíme pro všechny milovníky umění s nevšedním počinem, jimž je koncert Vladislava Bláhy a Tatsiany Drobysh.
Vladislav Bláha je jediný český interpret ve hře na kytaru, který se svým recitálem vystoupil v Carnegie Hall v New Yorku a v Royal Festival Hall v Londýně. Prestižním anglickým časopisem Music Opinion byl po svém koncertě v Londýně označen za jednoho z nejlepších českých kytaristů, německý tisk jej po recitálu na festivalu v Iserlohnu nazval „vůdčím českým kytaristou“. Vystupuje sólově a jako sólista s orchestrem v řadě světových metropolí (Londýn, New York, Tokio, Řím, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Paříž, Berlín, Jakarta, Havana, Buenos Aires, Los Angeles, Lima, Caracas, Chicago, Miami, Dallas, Vídeň, Curych, Brusel, Moskva, Madrid, Saigon, Hanoj a další města asi v 50 zemích čtyř kontinentů).


Vladislav Bláha je docentem JAMU a pedagogem Konzervatoře Brno. Vedl mistrovské kursy na univerzitách a hudebních školách v USA včetně Julliard school, v Mexiku, v Rakousku, v Německu a jinde. Je ředitelem „Mezinárodního kytarového festivalu BRNO“ a předsedou „České kytarové společnosti“. Je zván do mezinárodních porot prestižních soutěží (například Benicasim, Mottola, Gorizia, Tychy). Vede edice kytarových not v Německu a v USA.
Po studiu na Konzervatoři Brno absolvoval vysokoškolské studium na Hochschule f. Musik F. Liszt ve Weimaru v Německu u R. Zimmera, doktorandské studium na VŠMU v Bratislavě a v roce 2009 se habilitoval jako docent JAMU. Své umění zdokonalil na stážích u významných osobností (J. W. DUARTE, Londýn; u G. CROSSKEY, Royal Northern College, Manchester; C.COTSIOLIS a A. CARLEVARO). Vladislav Bláha je reprezentačním interpretem nejvýznamnější firmy na kytarové struny SAVAREZ.
Tatsiana Drobysh je osobitá hráčka na kytaru, na lidový běloruský nástroj domru, na mandolínu a zpěvačka. Narodila se v Praze, ale většinu života prožila v Bělorusku, kde studovala hru na kytaru a na domru na Minské střední hudební škole Michaila Glinky, na Běloruské národní akademii hudby v Minsku a soukromě zpěv. Její žánrový rozsah se soustřeďuje především na oblast klasické hudby, ale rovněž věnuje pozornost folkloru. Vedla několik folklorních souborů, pedagogicky působila na hudebních školách a zúčastnila se řady hudebních festivalů. Dosud vystupovala v duu a sólově na koncertech v Bělorusku, Polsku, Španělsku, Rakousku, Francii, USA a v České republice.
Proto přijměte naše pozvání na vystoupení představených umělců, nechte se unést krásou hudby a perfektním mistrovstvím obou interpretů. Koncert bude uveden ve Sboru Páně, Vážného 6, Brno–Řečkovice v úterý dne 19. října 2021 v 19:00 hod.
V rámci koncertu zazní díla skladatelů, jako jsou Johan Sebastian Bach, Heitor Villa–Lobos, Engnerto Gismonti, Augustin Barrios–Mangoré, Astor Piazolla, Manuel de Falla, Milan Tesař, Štěpán Rak, Manuel de Falla, Enrique Granados, Jorge Cardoso aj.
Místa v liturgické síni je možno si rezervovat prostřednictvím e-mailové adresy nebo telefonicky na tel. čísle 776 032 149. Podrobnější a aktuální informace naleznete na webových stránkách www.verbumetmusica.com.
Vstupné je formou dobrovolného daru, jehož doporučená výše činí 100 Kč. Výtěžek koncertu bude věnován na podporu projektu „Centrum křesťanské kultury“.
V případě přísnějších hygienických opatření bude tento koncert přesunut do Husova sboru, Svatopluka Čecha 35a v Brně–Králově Poli. Prosím, sledujte proto webové stránky www.verbumetmusica.com

Vratislav Jan Marša
farář CČSH
spolek Verbum et musica