02 foto 1 Brigádnická Bytový dům na Brigádnické podruhé a naše malé vítězství
Ve vydání letošní červnové Řeči jsem vás informoval o rozhodnutí vedení městské části podat z pozice účastníka řízení námitky vůči stavebnímu záměru s názvem ,,BYTOVÝ DŮM GREEN FLOWER HOUSE‘‘ (12 bytů a podzemní garáže) na ulici Brigádnické. Stejně tak jsme se vymezili proti kladnému stanovisku magistrátního Odboru územního plánování a rozvoje. Námitky jsme podali ke Krajskému úřadu Jihomoravského kraje. S potěšením musím konstatovat, že nám zmíněný úřad dal za pravdu a záměr uvedené stavby označil za nepřípustný. Zároveň v odůvodnění svého rozhodnutí potvrzuje oprávněnost našich námitek vůči narušení charakteru okolní zástavby i nedodržení indexu podlažní plochy. Jasně konstatuje, že navržený záměr negativně zasahuje do charakteru stabilizovaného území, a přestože vyhovuje funkčním podmínkám územního plánu, není v souladu s jeho prostorovými regulativy, a proto není v souladu s charakterem této lokality. Jsme si pochopitelně vědomi, že toto rozhodnutí nelze přeceňovat a jistě s podobným typem námitky nemusíme vždy a na všech místech naší městské části uspět. Rozumné bytové výstavbě, která nenarušuje již stávající zástavbu, navíc bránit nehodláme, bytovou krizi určitě vnímáme. Navíc je jasné, že tímto rozhodnutím celá věc nekončí, vlastník stávající nemovitosti a pozemku a budoucí investor bude jistě za svoje stanovisko bojovat dál, ale to my také.

Nový územní plán města Brna
Pokračuje proces pořizování nového územního plánu – a v jeho rámci dojde 7. 12. 2021 k Opakovanému veřejnému projednání vybraných změn na brněnském výstavišti. Zastupitelstvo městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora se v červnu letošního roku postavilo proti návrhu na využití lokality R-3, oblasti Díly, kde byla navržena bytová výstavba s výškovou úrovní 3, což je 6 až 16 metrů. I vzhledem k charakteru okolní zástavby (Žilkova a přilehlé ulice) jsme požadovali výškovou úroveň nižší. Upravený návrh Územního plánu tak počítá s úpravou plochy bydlení B/k3 na plochu B/r2. Naše městská část tedy s připomínkou uspěla.

02 foto 2 Maříkova1Maříkova dokončena
Jsme velmi rádi, že právě v těchto dnech byla dokončena stavba nového chodníku na Maříkově ulici, vedoucího směrem ke Globusu. Jak jsem již psal před časem, městská část o realizaci této stavby dlouho usilovala, ale vzhledem k tomu, že silnice v Maříkově ulici je krajskou komunikací, nebylo to úplně jednoduché. Výstavba se navíc prodloužila i proto, že jsme trvali na instalaci veřejného osvětlení. Nakonec i realizace mostku pro pěší přes Ivanovický potok se z důvodu nestabilního podloží poněkud protáhla. I když stavba dopadla velmi dobře, úplně spokojeni budeme až po dokončení poslední fáze celého projektu, kterou je rekonstrukce a prodloužení autobusové zastávky Královka.

Vážení spoluobčané a přátelé, dovolte abych vám popřál krásné a klidné prožití vánočních svátků a do nového roku hlavně hodně zdraví, štěstí a radosti.

ReneCernyFMgr. René Černý, místostarosta