A my máme taky Mendela!

Vážení a milí literární gurmáni,
moc vás zdravíme a posíláme tipy jak na skvělé čtení, tak na skvělé akce, které jsme pro vás připravily. Prázdniny jsou doba, kdy se dají podnikat mimořádné věci, je více volna, máme více času, je hezky, tedy když se to podaří, a úplně si to říká o něco výjimečného. Tím prvním je úžasná výstava Gregor Johann Mendel a strastiplný příběh genů – jednotlivé listy z komiksové knihy Lucie Seifertové. Letos Mendel slaví velmi, velmi kulaté výročí, a tak nás napadlo, že vás to určitě bude zajímat. Řeklo by se komiks, to bude akorát tak pro děcka. Věřte ale, že se velmi zábavnou a srozumitelnou formou dozvíte hodně i vy dospělí. Děkujeme Mendelově univerzitě v Brně za poskytnutí licence k výstavě a dobrou zprávou je, že si tu knížku, podle níž je výstava zpracována, můžete půjčit i domů, protože ji u nás v pobočce samozřejmě máme.
Tradice našich tvoření pro děti pokračuje – v létě si budete moci se svými dětmi vyrobit Le(t)dního medvídka, sami uvidíte, jak je laškovný a jaký vtípek se v tom názvu vlastně skrývá. Kreativní set je opět zdarma k vyzvednutí v pobočce – a zase čekáme na vaše krásné fotky či videa z vyrábění.
V úterý 12. 7. 2022 mezi 15. a 17. hodinou si přijďte k nám nejen pro knížky, ale i na kafíčko a sušenky, třetí Knihokavárna je připravena právě pro vás. Posedíte, popovídáme si a výborná káva vám jistě přijde vhod.
Ve čtvrtek 4. 8. 2022 už bude půlka prázdnin za námi, proto zveme všechny děti, aby si přišly namalovat křídou na chodník obrázky podle své fantazie na téma Jaké máš prázdniny? Sejdeme se mezi 15. a 17. hodinou na prostranství před pobočkou, křídy máme a moc se na děti těšíme.
Posledním tipem jsou oblíbená Čtení v parku u kostela. Sledujte plakáty na hřišti v parku, které se tam objeví několik dní před akcí. Budeme improvizovat podle počasí, tak nás tam některé odpoledne určitě uvidíte. Loni to bylo moc fajn, tak by byla škoda si to nezopakovat.
O prázdninách to bývá s přísunem nových knížek trochu omezené, ale to nevadí, z vlastní zkušenosti víme, že si lidé rádi berou na dovolenou již prověřené kousky. Zde je tedy pár novinek, které by vám i tak neměly utéct.
Nauč svého draka říkat prosím Anny Langové. Druhá kniha série Dráček. Lily se kamarádí s dráčkem. Každý den ho učí jedno nové kouzelné slovíčko. Tentokrát je to slovo PROSÍM pro vyjádření přání nebo prosby o pomoc.
Cirkus Svět Pavla Brycze. Jedné děsivé noci se po temné cestě řítí ve svém mňoukomobilu strašlivý černokněžník Raven se svým šoférem Netopiriusem. Míří na slet čarodějnic. Pomocí věštby poradního ohně má být předpovězeno, kdo se stane vládcem temnot na příštích sto let. Oheň však pronáší velmi neurčitou věštbu: vládcem se stane ten, kdo odříká správné zaklínadlo ve chvíli, "kdy se děti všech barev pleti chytí za ruce a obejmou celý svět".
Dědečku, vyprávěj o Praze Ladislava Špačka. Šestý díl knižní série Dědečku, vyprávěj. Tentokrát se vydáme na procházku Prahou. Seznámíme se s památkami, významnými budovami, ale i s důležitými pamětihodnostmi. Dědečkovo vyprávění je oživováno pověstmi, příběhy a hravou formou seznamuje děti s důležitými osobnostmi našich dějin, s místy a událostmi, které by měl každý znát.
Bílá voda Kateřiny Tučkové. Bílá Voda. Vesnice skrytá ve stínu pohraničních hor, kam kdysi přicházely zástupy poutníků vyprosit si pomoc u zázračné sošky Panny Marie. Dnes sem přijíždí Lena Lagnerová, aby se tu skryla před svou minulostí. Namísto kláštera s početnou řeholní komunitou tu však najde pouze několik řádových sester, vedených svéráznou řeholnicí Evaristou.
Knihovnice z Troublesome Creeku Kim Michele Richardsonové. Odlehlou horskou část Kentucky sužuje velká hospodářská krize víc než bohatší části Spojených států. Lidé živoří, ale nevzdávají se. Cussy Mary Carterová se v rámci podpůrného programu vlády stává knihovnicí Pojízdných knihoven, které s čtivem přinášejí osvětu, únik před krutou realitou a mezilidský kontakt. Devatenáctiletá dívka se musí vypořádat s celou řadou protivenství kvůli odlišné barvě kůže – je totiž modrá. Její příběh vypráví o nezlomnosti lidské vůle a odvěké lidské touze měnit okolní svět k lepšímu.
Panny Alexe Michaelidese. Edward Fosca je vrah. Mariana je o tom přesvědčená. Jenže charismatický profesor řecké tragédie je na Cambridgeské univerzitě nedotknutelný. Studenti ho zbožňují, zejména členky tajného studentského spolku nazvaného Panny. A právě z jejich řad vzešla první oběť. Když se objeví další tělo, Mariana se rozhodne Foscu zastavit – i kdyby ji to mělo stát vlastní život.

Poslední Mona Lisa Jonathana Santlofera. Napínavý román, v němž se prolíná skutečný případ krádeže vzácného díla z počátku 20. století se současným světem bezohledných sběratelů, kteří pro vzácný kousek do své sbírky neváhají vraždit. Srpen 1911: Vincenzo Peruggia, pracovník muzea Louvre, ukradl obraz Mona Lisa.
Skandál v rytmu charlestonu Pamely Hartové. Píše se rok 1923 a Kit Scottová, mladá Australanka původem z vyšších vrstev, přijíždí do Londýna, aby si splnila sen o hvězdné herecké kariéře. Brzy se vrhá po hlavě do roztančené londýnské divadelní společnosti v čele s Fredem Astairem a jeho sestrou Adele. Když se na titulní stránky bulvárních novin dostanou fotografie, které ji zachycují v divokém tanci s princem z Walesu, vznikne mnoho spekulací a historek. Podaří se zabránit skandálu?
Smrt přichází na prohlídku Anderse De la Motte. První kniha série Vraždy v Österlenu. Realitní agentka a populární moderátorka Jessie Andersonová je nalezena mrtvá v jednom z předváděných domů. Stockholmský inspektor Peter Vinston, který tu pobývá kvůli své dceři, je vtažen do vyšetřování. Společně s místní policistkou Tove Espingovou zjišťují, že Jessie mohl mít důvod zabít téměř každý.
Útěk do Toskánska Evy Rýznerové. Poetický příběh ženy, která se propadá na dno, protože nedokáže na svět přivést dítě. Nechává za sebou minulost a vydává se do Toskánska, kde se rozhodne utonout v moři chianti. Díky obyčejným radostem, jako je vaření ribollity, se jí daří zapomenout na špatné zprávy z pražské kliniky.
Učitelka z Osvětimi Magdy Hellingerové. Slovenská učitelka Magda Hellingerová byla do Osvětimi deportována 28. března 1942. Esesáci ji vybrali mezi takzvané vězeňské funkcionáře, kteří měli plnit jejich kruté rozkazy a udržovat řád mezi desetitisíci živořících vězňů. Magda tak každý den balancovala nad propastí: jak pomáhat ostatním, zachraňovat životy a přitom na sebe neupozornit? Její příběh svědčí o tom, že ušlechtilou stránku lidského ducha nezničí ani ty nejkrutější podmínky.
Kromě této krásné beletrie vám můžeme nabídnout spoustu zajímavých a užitečných titulů z naučné literatury, například teď aktuálně turistické průvodce a cestopisy.
Ještě vám chceme připomenout letní otevírací dobu. K úterku a čtvrtku, vždy od 10 do 12 a od 13 do 18 hodin, přibyl ještě pátek od 10 do 15 hodin, takže si můžete vybrat den, který se vám nejvíc hodí. Přejeme vám krásné léto, krásné zážitky a těšíme se s vámi na viděnou.

Vaše knihovnice Mgr. Jitka Fukalová, Bc. Veronika Nekudová a Hana Hegerová
Pobočka KJM Kolaříkova