Nejen datum, ale i přípravy na několik táborů, mi připomněly, že se již blíží léto. Článek píši v polovině května, o dubnu se říká, že máme stále vydržet za kamny, kam jsme se dle pranostik dostali v březnu. Aktuální počasí odpovídá modifikované pranostice: „Květen – ještě tam stále budem.“ Ve skautu jsme ale za kamny nezůstali a snažíme se o pestrou činnost jak v zimě, tak na jaře. Po covidových letech jsme mohli společně oslavit Vánoce společně pod střechou. Půjčili jsme si od sokolů sokolovnu a naplnili ji asi stovkou dětí a skautským vánočním programem. Součástí našich aktivit bylo v prosinci rozdávání betlémského světla u nás i v okolních městských částech. Loni dokonce světlo z Vídně dovezlo do Brna několik členek a členů z našeho střediska. Kromě Tříkrálové sbírky jsme pak zahajovali letošní rok výrobou svíček pro Ukrajinu.

Jakmile začala rozmrzat půda, pustili jsme se do brigád na tábořištích. Letos máme před sebou velkou výzvu – dokončit stavbu kuchyňského přístřešku na tábořišti v Podolí nad Bobrůvkou. V rámci akce nazvané „Patronáty“ se jeden z našich oddílů zapojil do zvelebování národní přírodní památky Stránská skála, kde pokácením náletových dřevin obnovil podmínky pro nástup suchomilných porostů, které zde byly odedávna.
15 Zima a jaro ve skautu QuesadillaDůležitým milníkem jarních akcí bývá středisková soutěž v polním vaření, nazvaná Georgův memoriál po jednom z našich kamarádů, Jiřím Pavelkovi–Georgovi. Za přibližně dvacet let, kdy tuto akci organizujeme, se mezi oddíly vyvinul velký seznam rozličných jídel, které se dají udělat na ohništi v přírodě. U poroty letos zvítězil mexický pokrm quesadilla, připravený družinou Jestřábů. A protože předpokládám, že málokdo ze čtenářů, si dovede představit, jak ve finále může vypadat tento pokrm připravený na ohništi a servírovaný s estetickým citem, přidávám jeho fotografii.
V květnu se pak konalo Národní skautské jamboree – do čtyřicetihektarového areálu u Hradce Králové se k mnoha programům sjelo přes 5 000 skautek a skautů, členy našeho střediska nevyjímaje. V závěru května ještě ve spolupráci s Náboženskou obcí Církve československé husitské pořádáme skautský benefiční koncert na podporu válkou stižené Ukrajiny. Tuto akci už ale shrneme v dalších vydáních časopisu Řeč. Závěrem bych chtěl všem našim vedoucím i dětem popřát, ať se vydaří tábory, které jsou tím pravým vyvrcholením skautské činnosti během roku.
Jirka Libus–Chem