Žehnání motorek v Řečkovicích

Na první květnovou neděli odpoledne se ke kostelu svatého Vavřince sjeli milovníci jednostopých vozidel, aby se zúčastnili už tradičního žehnání motorek na začátku nové sezóny. A bylo na co se dívat. Prostranství kolem kašny zaplnily parádní nablýskané stroje všech generací. Zaslouženou pozornost budila nejstarší motorka, předválečná Jawa.
Smyslem žehnání bylo vyprosit Boží ochranu a pomoc těm, kteří tyto dopravní prostředky budou používat. Řečkovický farář Michal Seknička zahájil vlastní obřad žehnání slovy: „Budování komunikací všeho druhu a užívání dopravních prostředků pomáhá překonávat vzdálenosti mezi lidmi a usnadňuje jejich vzájemné spojení.“ Potom obešel s požehnáním všechny vystavené stroje. Žehnání zakončil modlitbou za to, aby tato vozidla sloužila těm, kdo je budou užívat, aby oni sami mohli lépe a pohotověji sloužit Bohu a bližním, aby jezdili bezpečně a odpovědně a byli ohleduplní k druhým.

14 Zpravy z farnosti fotoNávštěva v televizi dobrých zpráv

Jarní pouť řečkovické farnosti měla tentokrát za hlavní cíl návštěvu v ostravském studiu televize Noe. Symbol této televizní stanice, holubice s ratolestí v zobáčku, odkazuje na starý biblický příběh o Noemově arše a potopě. Noe je česká televize s etickým rozměrem pro celou rodinu. Nabízí pozitivní pohled na svět a zdravý životní styl, zprostředkovává zdravé hodnoty a všeobecnou snášenlivost mezi lidmi. Klade důraz na vzdělávání, na kulturní, duchovní a estetické prožitky. Televize Noe nevysílá reklamy a žije pouze z darů diváků. Více na www.tvnoe.cz.
Po příjezdu do ostravského studia jsme nejdřív byli přivítání kávou a koláčky, potom nás Ing. Kudela provedl celým studiem a přitom nám poutavě vyprávěl o historii i současnosti televize Noe. Mohli jsme vidět první kameru, která stála u počátků TV Noe, zblízka jsme viděli čtecí zařízení pro moderátory, nahlédli jsme do míst, kde vznikají hudební i slovesné pořady, a usadili jsme se do křesla pro hosta. Bylo nesmírně zajímavé vidět, v jakých prostorách vznikají naše oblíbené pořady. V začátcích se TV Noe inspirovala podobným projektem v Itálii a italští přátelé kladli otci projektu Leoši Ryškovi na srdce jedno slovo, které je srozumitelné i v češtině: corragio, kuráž, tedy odvaha. Týmu, který už od roku 2006 zajišťuje vysílání TV Noe, rozhodně odvaha nechybí.

Markéta Šmerdová

Změny v časech bohoslužeb o prázdninách:

Neděle mše svaté v 7:15 a 9:00 hod.
Pondělí mše svatá v 18:00 hod. během prázdnin není
Středa mše svatá v 18:00 hod. není zaměřena na děti