12 Hodová vzpomínka Foto 1Je pěkné nedělní odpoledne 11. srpna 1991 a v již téměř zapomenuté zahradě bývalého řečkovického pivovaru v sousedství kostela sv. Vavřince probíhá z iniciativy tehdejšího vedení řečkovické radnice a skupiny nadšenců Vavřinecké odpoledne. Vládne pohoda, vzpomíná se a zrodí se myšlenka uspořádání krojovaných Vavřineckých hodů. Protože od myšlenky není někdy daleko k činu, je rozhodnuto uspořádat tyto hody v následujícím roce.
Hody se konaly v Řečkovicích od nepaměti v souvislosti se svátkem sv. Vavřince, který je patronem zdejšího kostela a jehož svátek připadá na 10. srpna. V minulosti bývaly spojené s dožínkami a pořádaly je různé korporace (např. Národní jednota, hasiči). Po určitém přerušení vlivem válečných, politických a společenských okolností byla vždy snaha je obnovit. Naposledy se tak stalo v šedesátých letech minulého století, kdy tehdejší řečkovická chasa uspořádala v září 1966 Václavské hody, po nich následovaly Martinské a dvakrát Vavřinecké. Toto období trvalo jen krátce a od roku 1970 byla opět přestávka dlouhých 22 let.


A tak se v roce 1992 začíná psát nová kapitola řečkovických Vavřineckých hodů. Na jaře jsou prováděny základní stavební a technické úpravy v prostorách bývalé pivovarské zahrady a postupně je v dalších letech vytvořen pěkný areál pro pořádání společenských akcí. Vzniká nová řečkovická chasa, a protože je krojovaných párů v prvním roce obnoveného konání hodů třináct, dává si jméno Řečkovická třináctka. Pod tímto označením tvoří krojovaný hodový kolorit dodnes.
Vavřinecké hody v roce 1992 probíhaly ve dnech 15. a 16. srpna. V sobotu dopoledne byla postavena hodová máje a odpoledne hodový průvod za doprovodu dechové hudby Podboranka prošel Řečkovicemi. V neděli byla sloužena slavnostní mše a odpoledne pokračovala hodová veselice. Tento základní scénář trvá s menšími změnami a úpravami do současnosti. K tanci i poslechu hrály dosud na hodech celkem tři dechové kapely – Podboranka, Bojané a hlavně Zdounečanka. Nesporným úspěchem prvních hodů bylo zažehnutí pomyslné hodové pochodně, která hoří již 25 let. Letošní hody tedy budou už dvacáté páté v řadě, a to znamená, že je to nejsouvislejší období novodobých řečkovických hodových dějin.
Tento článek je věnován jako poděkování všem, kteří se na obnovení a přípravě hodů podíleli, a je také vzpomínkou na ty, kteří již nejsou mezi námi. Zároveň je pozvánkou na letošní Vavřinecké hody, které se budou konat ve dnech 5. – 7. srpna. Pamětníci, bývalí a současní účastníci řečkovických hodů jsou srdečně zváni na sobotní dopoledne, kdy je při společném stavění hodové máje nejlepší možnost vzájemného setkání.
Je naším přáním a snahou, aby se tradice Vavřineckých hodů uchovala i do budoucna a byla kulturním obohacením zdejšího regionu.

 

hody

Vzpomínal Jan Bartoněk společně s Ludmilou Ulrichovou a prof. MUDr. Jiřím Vaňkem.

Popisky pod fotky:
Foto 1: Na starých schodech do areálu v roce 1992, foto Ludmila Ulrichová
Foto 2: Třináct párů v roce 1992, foto z archivu Jiřího Tomáška