01 Marek Viskot fotoLetošní Vavřinecké hody s pořadovým číslem 25 jsou již téměř měsíc minulostí. Jaké byly? Nepochybně o něco slavnostnější než obvykle. Oprávněná radost z toho, že se nepřetržitě po dobu 25 let daří hody úspěšně pořádat, se linula celým víkendem. Právem byli často zmiňováni zakladatelé obnovené tradice z počátku devadesátých let, z nichž mnozí byli osobně přítomni. Organizačně náročná akce proběhla hladce a bez větších komplikací, za což bych ještě chtěl i touto cestou poděkovat stárkům na čele s hlavním párem Annou Maškovou a Pavlem Mlčochem, pracovníkům úřadu a všem, kteří se na přípravách letošních hodů podíleli. Na příští ročník se můžeme těšit 11.–13. srpna, jak jsem přislíbil při nedělním vracení hodového práva.

01 Slovo starosty foto 1

Nedávno jsem ve zpravodaji informoval, že městská část nabyla pozemky tvořící převážně travnaté plochy v bytovém souboru Duhová pole. To s sebou přináší nejen možnost pravidelné údržby zeleně, ale také potřebu nových investic. V srpnu začaly práce na novém dětském hřišti při ulici Oranžová, které vzniká na místě původního herního prvku, instalovaného ještě developerskou společností. Hřiště poskytne osm herních prvků a nové lavičky k posezení. Dokončeno bude nejpozději na konci září. Zároveň úřad městské část prostřednictvím institutu stanovení náhradní výsadby využil možnosti doplnit do této lokality dosud chybějící stromy, převážně uvnitř vnitrobloku. Výsadba bude provedena nejpozději koncem roku.

 

01 Slovo starosty foto 2

 

 

I během letošních letních prázdnin probíhal stavební ruch také na našich školách. Nejvýraznější investicí byla rekonstrukce zdravotně technických instalací včetně stavební části a elektroinstalací v pavilonech C a F na ZŠ Novoměstská. Nových sociálních zařízení se tak dočkali nejen žáci školy, ale i sportující veřejnost, protože zrekonstruovány byly i prostory náležející k tělocvičnám. Náklady na stavební práce činí 5,5 mil. korun bez DPH. Financování bylo zajištěno ze tří zdrojů - vedle městské části přispělo město Brno a Jihomoravský kraj. Na ZŠ Novoměstská byl také položen nový povrch školního hřiště. Umělý trávník z roku 2004 si po mnoha letech intenzivního užívání výměnu zasloužil. Na ZŠ Horácké náměstí byly provedeny opravy podlah ve 3 učebnách, 3 kabinetech a cvičné kuchyňce za přibližně 0,5 mil. korun.

Vzhledem k tomu, že ke konci uplynuvšího školního roku rezignovala na svoji funkci ředitelka základní školy na Novoměstské ulici Mgr. Eva Baráková, chtěl bych jí na tomto místě poděkovat za mnoho let vedení školy a popřát hodně štěstí a spokojenosti do dalších let. Zároveň přeji mnoho úspěchů a elánu novému řediteli Mgr. Josefu Jelínkovi. Stejně tak chci popřát všem školákům a pracovníkům škol v městské části co nejúspěšnější školní rok 2016/17.

Mgr. Marek Viskot
starosta