Cesta, pravda a život

Sbor Páně Církve československé husitské v Řečkovicích je místem, kde jsou uváděny různé kulturní projekty ve spolupráci se spolkem Verbum et musica. Dramaturgie těchto projektů vždy dbá na jejich vysokou uměleckou hodnotu. Jmenujme namátkou pořady Alfreda Strejčka a Štěpána Raka, Janáčkovo kvarteto, soubor MUSICA MINORI nebo oblíbené vánoční koncerty Zdeňka Plecha (sólisty opery ND Praha) a jeho přátel. Do posledního místa obsazený sbor je důkazem, že za dobu pořádání těchto koncertů, divadelních představení a pořadů si diváci a posluchači sem našli cestu.

Jsme rádi, že můžeme na tuto dlouholetou tradici navázat. Po více než rok trvající přípravě tak v našem Sboru Páně přivítáme pana Jaroslava Tůmu a pana Jana Hartla.

TůmaJaroslav Tůma patří ke světové špičce interpretů ve hře na varhany. Jen jeho diskografie čítá již přes padesát titulů, převážně sólových. Namátkou jmenujme například řadu kompaktních disků "Historické varhany Čech" (vydaných firmou Supraphon), která zachycuje autentický zvuk vzácných varhan různých epoch od renesance až po začátek 20. století. Je žádaným interpretem nejenom v České republice, ale i v Evropě. Působí jako docent Hudební fakulty AMU v Praze a v současnosti je velmi často zván do porot mezinárodních varhanních či cembalových soutěží.

HartlJan Hartl je nám znám především z televizní obrazovky a filmového plátna. Tento herec, který pravidelně vystupuje na činoherní scéně Národního divadla, je znám i z českého rozhlasu. V roce 2007 zvítězil v anketě Českého rozhlasu Neviditelný herec. Mimo své divadelní působení také pravidelně účinkuje v různých literárních pořadech na pražských poetických scénách (Divadlo Viola či Lyra Pragensis apod.). Je znám z filmů Holky z porcelánu, Kopretiny pro zámeckou paní, Tajemství hradu v Karpatech, Anděl s ďáblem v těle, Otesánek nebo Vesničko má středisková.

Dne 23. 11. 2016 v 19:00 hod. uvedou oba pánové pořad nazvaný Cesta, pravda a život – Varhanní koncert k poctě Mistra Jana ve Sboru Páně, Vážného ul. 6, Řečkovice. (Jan Hartl - umělecký přednes; Jaroslav Tůma - varhanní positiv). V rámci koncertu zazní hudba a poezie osmi staletí a texty Mistra Jana Husa, Michelangela Buonarrotiho, Karla Čapka, sv. Tomáše Moruse, Bohuslava Reynka a dalších. Dále zazní skladby Paula Hofhaimera, Adama Václava Michny, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta a dalších.

Přijměte proto naše pozvání k tomuto uměleckému počinu, v naší městské části ojedinělému.

Místa ve Sboru Páně je možno si rezervovat na tel č. 776 032 149 nebo e-mailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Vstupné je formou dobrovolného daru, doporučená výše činí 100 Kč. Výtěžek bude věnován na podporu projektu Centrum křesťanské kultury.

Vratislav Jan Marša

farář CČSH

spolek Verbum et musica