04 Na kus řeči foto Lenka VystrcilovaV lednovém vydání našeho zpravodaje si budu povídat se svou kolegyní z hnutí ANO 2011 a zároveň členkou zastupitelstva paní Lenkou Vystrčilovou.

Na začátku volebního oddělení jsi stejně jako já byla mezi současnými členy zastupitelstva jedním z nováčků. Co Tě vedlo k rozhodnutí vstoupit do komunální politiky?
Upřímně, dříve by mě vůbec nenapadlo, že budu mít někdy něco společného s politikou. Ale když jsem byla na rodičovské dovolené s prvním dítětem, začala jsem některé věci vnímat jinak, více se zajímat o dění kolem sebe. Rozhodla jsem se, že zkusím skloubit dvě role a být užitečná nejen své rodině, ale také svému okolí. Nicméně jsem nečekala, že věci naberou tak rychlý spád a že se mi tohle přání díky hnutí ANO tak rychle splní. Působení v zastupitelstvu je pro mě tedy nejen velkou zkušeností, ale také výzvou.

Jaké jsou tedy Tvé dojmy z dvouletého působení v komunální politice?
Ta práce mě baví, takže dojmy jsou pozitivní. Spíše než moje dojmy jsou ale určitě důležitější výsledky práce radnice a názor občanů na ně. Osobně mě těší, když vidím, jak se v Řečkovicích a Mokré Hoře každý rok podaří několik nových projektů, jak se nám městská část stává každým rokem krásnější. To všude v Brně není úplně samozřejmostí a vážím si toho.

Působíš v komisi sociální a zdravotní a jsi předsedkyní komise školské. Tenhle výběr byl asi zřejmý, že? Ano, obojí mi je blízké a také se mi líbí propojení dvou generací a světů. Jako matka malých dětí vím, že život dítěte nesmírně ovlivňuje nejen jeho rodinné zázemí, ale také školství a zájmová činnost. A uvědomuji si, jak důležité je sociální zázemí a zdraví, a to nejen u dětí, ale také u seniorů. Tímhle obojím se v komisích zabýváme. Jsem ráda také za osobní přání jubilantům k jejich výročím nebo za poznávání nových lidí při návštěvách institucí a zařízení působících v městské části.

Jaké konkrétní výsledky Tě v oblasti, které se věnuješ, nejvíce potěšily?
V minulých letech se městské části podařilo zrekonstruovat a zateplit všechny budovy školek a škol. Ve většině mateřských škol jsou nové zahrady a na dalších se průběžně pracuje. Tak jako se stále pracuje na zvelebování škol. Samozřejmě, že je pořád co zlepšovat, ale myslím, že v rámci finančních možností se dělá maximum pro dobré fungování školských zařízení v Řečkovicích a Mokré Hoře.

Děti a práce Ti asi zabírají spoustu času, ale i přesto se zeptám, jak nejraději trávíš svůj volný čas?
Jsem na rodičovské dovolené, a i když "volného času" mám spoustu, tak skutečně volného času sama pro sebe moc nemám. Proto si těchto chvil nesmírně vážím a snažím se je co nejvíce využít. Ráda si zaběhám, jdu do divadla a nebo jen tak lenoším s knížkou.

Dovol, abych Ti poděkoval za rozhovor a popřál Tobě i čtenářům mnoho úspěchů v práci i v osobním životě v roce 2017 i v těch dalších.

Lenky Vystrčilové se ptal René Černý