COMENIUSTen, kdo sleduje kulturní dění v naši městské části, jistě zaznamenal, že ve Sboru Páně Církve československé husitské pravidelně vystupují se svými pořady Štěpán Rak a Alfred Strejček. Oba vskutku mistři ve svém oboru. První je mistr ve hře na koncertní kytaru, virtuos na slovo vzatý, druhý mistr lidského hlasu a uměleckého přednesu, ve virtuositě nemenší prvního. Při jejich vystoupeních bývají místa ve Sboru Páně v rámci rezervací beznadějně zamluvena dávno před uskutečněním jejich koncertu.
Nechce se tomu věřit, ale tento rok vystoupí oba umělci ve spolupráci se spolkem Verbum et musica v tomto sboru již po desáté. Když jsme společně s oběma umělci minulý rok přemýšleli, jakým pořadem toto desetileté výročí uvést, přišel pan Štěpán Rak s myšlenkou přivézt k nám přesně ten pořad, se kterým zde před deseti lety poprvé vystoupili. A to je pořad VIVAT COMENIUS.
Tento pořad je v propagačních materiálech označen jako koncert pro kytaru, lidský hlas a orffovský instrumentář. V rámci tohoto koncertu zaznívají podstatné myšlenky z díla Jana Amose Komenského „Obecná porada o nápravě věcí lidských“. Je to neuvěřitelné, ale toto dílo je neustále aktuální a v dnešní době a stavu společnosti snad aktuálnější než kdy dříve.
V dokonalé symbióze komponované hudby Štěpána Raka a mistrovského přednesu Alfreda Strejčka vyznívají stále myšlenky Jan Amose Komenského neobyčejně živě a pro nás i s nevšední naléhavostí. Tento pořad je nastudován v pěti jazykových verzích – české, německé, anglické, latinské a španělské – a od roku 1992, kdy byl uveden pod záštitou UNESCO k 400. výročí narození Jana Amose Komenského, má za sebou přes 550 provedení ve více než 30 zemích celého světa.
Koncert VIVAT COMENIUS bude uveden v den 425. výročí narození Jana Amose Komenského, tedy 28. března 2017 v 19:00 hod. ve Sboru Páně, Vážného 6, v Brně–Řečkovicích.


Jsme rádi, že se pan Alfred Strejček v rozhlasovém vysílání vyjádřil, že k nám oba umělci do Sboru Páně CČSH přijíždějí obzvláště rádi, a to pro neopakovatelnou atmosféru, kterou místní posluchači dokáží vytvořit. Tato slova mohu pouze a jen potvrdit. Umění obou mistrů, hudba a umělecký přednes ve vzájemném prolnutí si dokáží vždy během pár chvil podmanit všechny posluchače.
Jsem velmi rád, že mohu vás, čtenáře, pozvat na tento ojedinělý a vskutku výjimečný koncert.
V závěru svého pozvání přidávám malou prosbu. Jestliže se rozhodnete pro návštěvu tohoto koncertu, rezervujte si místa v dostatečném předstihu. Rezervaci je možné provést buď telefonicky na tel č. 776 032 149 nebo e-mailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Vstupné je formou dobrovolného daru, doporučená výše činí 100 Kč. Výtěžek bude věnován na podporu projektu Centra křesťanské kultury. Po uvedení koncertu bude možnost si zakoupit CD z tvorby obou umělců.

Vratislav Jan Marša
farář CČSH
spolek Verbum et musica