01 Marek Viskot fotoVážení spoluobčané,

v březnovém čísle ŘEČI bych se rád zaměřil na téma, které jistě zajímá mnoho z nás. Jedná se o využití volného pozemku při ulici Terezy Novákové, který je ve vlastnictví města Brna. V souvislostech zmíním i téma, které nepochybně zajímá drtivou většinu z nás – pobočku České pošty v naší městské části.

Město Brno se aktuálně začalo zabývat záměrem, dle kterého by v souladu se současným územním plánem mohl na dnes nevyužitém pozemku v ulici Terezy Novákové v budoucnu vzniknout objekt či více objektů sloužících nejen k nájemnímu bydlení, ale také nabízejících prostory služeb a občanské vybavenosti. Tuto kombinaci ostatně územní plán předpokládá. V současné době se jedná pouze o námět a není ještě zpracována ani studie. Tím spíše bych chtěl ocenit, že městská část byla náměstkem primátora Petrem Hladíkem a Bytovým odborem MMB vtažena do diskuze o budoucí podobě tohoto místa hned na startu příprav studie.

Rada naší městské části na své lednové schůzi přijala usnesení, kterým vzala na vědomí záměr města vybudovat na zmíněném pozemku objekty k bydlení (investorem by bylo město) včetně nebytových prostor pro služby. Menší část pozemku by mohla být vyčleněna za účelem výstavby objektu ParaCentra FENIX, z. s. Jedná se o spolek, který pomáhá lidem po úrazech páteře v návratu zpět do běžného života a jejich blízkým při vyrovnávání se s novou nelehkou životní situací.

Ať už bude konkrétní podoba lokality jakákoliv, pro městskou část bude jistě přínosem, že v budoucnu dojde ke kultivaci prostoru, který dnes nevzbuzuje přívětivý dojem. Součástí výstavby totiž nepochybně bude i výsadba nové zeleně, odstranění starých náletových dřevin a vybudování nových chodníků či míst k posezení. V návaznosti na urbanistické a dopravní hledisko připomněla rada v další části svého usnesení také názor našeho zastupitelstva z dubna loňského roku, dle kterého má být napojení pozemků dotčených v budoucnu výstavbou řešeno z ulice Terezy Novákové.

01 slovo starosty fotoBrali jsme v potaz také dlouhodobě neúnosnou situaci na „řečkovické“ pobočce České pošty. Naše rada městu Brnu doporučuje nabídnout poště do pronájmu dostatečně kapacitní prostory v nové budově na řešeném pozemku. Podle mého názoru se jedná o zajímavou příležitost, jak letitý problém poštovní pobočky řešit. Jedná se koneckonců zřejmě o jediný nemovitý majetek v držení města na území Řečkovic a Mokré Hory, který by bylo možno takto použít. Učiním tedy maximum pro to, abychom se nové poštovní pobočky společně dočkali.

Mgr. Marek Viskot
starosta