24 Velikonoční koncert fotoStalo se dobrým zvykem, že se Sbor Páně CČSH v Řečkovicích stal místem, kde se snoubí duchovní život s uměním. Ve spolupráci se spolkem Verbum et musica se náboženské obci daří přivádět do naší městské části hodnotné umělecké projekty, které jsou veřejností velmi kladně přijímány, o čemž svědčí často do posledního obsazená místa. Mezi oblasti, které věnují organizátoři těchto projektů pozornost, patří i koncerty. Ve Sboru Páně tak mohli posluchači slyšet koncerty v podání Jaroslava Tůmy (varhanní koncert), vánoční koncert Zdeňka Plecha, vystoupení komorního souboru MUSICA MINORE či koncerty skupin ONLY HIS či DNA – Dej Nám Akord.

Tento rok přicházíme s nabídkou koncertu, kterým chceme opět jednou dát prostor mládí. V neděli dne 23. dubna 2017 v 18:00 hod. bude ve Sboru Páně CČSH, Vážného 6, Brno–Řečkovice, uveden Velikonoční koncert, v rámci kterého vystoupí Aneta Ručková (soprán) a Josef Kratochvíl (varhany, klavír). Během koncertu zazní oblíbená díla těchto autorů: G. F. Händel, J. S. Bach, A. Dvořák, W. A. Mozart, S. Rachmaninov, samozřejmě i mnohých dalších.

Aneta Ručková je lyricko-koloraturní sopranistka. Absolvovala bakalářské studium na Hudební fakultě JAMU v Brně u doc. Jaroslavy Janské. V současnosti je studentkou magisterského studia oboru zpěv na Akademii Muzyczne im. Karola Szymanowskiego v Katowicich. Zpívá mimo jiné jako sólistka na Olomouckých barokních slavnostech, účastní se mnoha kurzů v Evropě u významných pěvců. V roce 2016 úspěšně premiérovala s Moravskou filharmonií Olomouc v Besedním domě v Brně skladbu The Earth - pro symfonii a dva soprány - od skladatele Josefa Javory. Zaměřuje se na operní, operetní i duchovní repertoár, písně i díla pro koncertní provedení. Aktivně se také věnuje duchovní hudbě a pořádání koncertů v chrámech na Valašsku a v zámcích na Moravě.

Josef Kratochvíl je talentovaný nadějný varhaník a klavírista, pocházející z Valašského Meziříčí. Je absolventem Janáčkovy konzervatoře a gymnázia v Ostravě ve hře na varhany. Jeho učiteli byli Martina Zelová a Lukáš Hurtík. V současnosti pokračuje ve studiu na Akademii múzických umění v Katowicích (Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego) ve varhanní třídě profesora Juliana Gembalskeho a v klavírní třídě profesora Roberta Marata. Aktivně se zúčastňuje mezinárodních interpretačních kurzů pod vedením světových umělců. Pravidelně koncertuje sólově jako varhaník, klavírista a také jako korepetitor v České republice i zahraničí. V roce 2016 se stal finalistou mezinárodní varhanní soutěže „Baroko a romantismus“ v Katowicích, kde získal čestné uznání za vysokou úroveň hry. V únoru 2017 získal hlavní cenu (sólový varhanní recitál v Rusku) a k tomu ještě druhé místo na prestižní varhanní soutěži „Vox Polonia Petropolitana“ v Petrohradě.

Přijměte tedy naše pozvání na velikonoční koncert v podání těchto mladých a talentovaných umělců, kterým se můžete nechat se přenést do světa hudby.

Místa je možno rezervovat buď telefonicky na tel č. 776 032 149 nebo e-mailem Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Vratislav Jan Marša
farář CČSH
Verbum et musica