07 ReneCernyFAktivity ZŠ Novoměstská ve školním roce 2016/2017

Jak jistě mnozí z vás vědí, od začátku školního roku 2016/2017 má ZŠ Novoměstská nové vedení, které se snaží nejen neustále zkvalitňovat vzdělávací proces, ale také nabídnout žákům takové aktivity, které povedou k rozšíření a upevnění jejich vědomostí a společenských a sportovních dovedností a pomohou jim k lepšímu uplatnění v jejich budoucím životě. Vedení naší městské části tyto aktivity vítá a podporuje, zájem na kvalitním vzdělání v obou našich základních školách máme myslím všichni. Dovolte, abych vás z některými činnostmi školy seznámil.

Základní škola Brno, Novoměstská 21, má v současné době 220 žáků v jedenácti třídách, což je oproti minulým rokům nárůst o více než 30 žáků. Školní rok je bohatý na různé akce, kurzy, preventivní programy a vystoupení pro rodiče. Žáci třetích tříd se účastní každý týden hodiny plavání a žáci čtvrtých tříd v zimních měsících bruslí. Již v září 2016 pořádala škola Sportovní odpoledne s mateřskými školami. Tato akce byla velmi zdařilá a děti z mateřských škol strávily příjemný čas na hřišti naší školy. Hřiště školy bylo také využito při podzimním předvádění dovedností žáků z oblasti zdravovědy, přírodovědy, zeměpisu a zásad první pomoci. Děti si odnesly mnoho zajímavých a užitečných poznatků i z oblasti poskytnutí první pomoci a chování při mimořádných situacích.

Žáci druhého stupně se zúčastnili populární akce na BVV – Sport life, která měla kromě sportovního i preventivní charakter v oblasti možného ohrožení kyberšikanou.
Naši prvňáčci a jejich rodiče se na podzim těší na „Slavnosti slabikáře“. Žáci druhého stupně se vánočně naladili na zájezdu do Vídně. Vánoční atmosféru ještě podtrhlo „Zpívání u vánočního stromu“ a také tradiční „Zpívání koled na schodech“ na druhém stupni školy. Velký ohlas měla předvánoční besídka, pořádaná žáky prvního stupně pro rodiče. Ze sportovních aktivit se škola ještě může pochlubit úspěšným florbalovým týmem a akcí „Novoměstský pohár“, která je pořádána u nás ve škole. Také kroužek malých basketbalistů je velmi oblíbenou sportovní aktivitou především mladších dětí. Žáci druhého stupně se již těší na skok do výšky, tzv. „Vánoční laťku“ a na soutěž prvního i druhého stupně ZŠ ve šplhu.
Lyžařský výcvikový kurz se uskutečnil v lednu 2017 a zúčastnila se téměř čtvrtina žáků školy, což je velmi potěšující. Škola se každoročně zapojuje do preventivních programů, např. prevence nehod a úrazů u dětí, prevence šikany atd. Spolupráce s Pedagogicko-psychologickou poradou Brno, se středisky výchovné péče a dalšími organizacemi nabízejícími prevenci negativních jevů je samozřejmostí.

Žákům devátých tříd je věnována speciální péče v oblasti volby povolání. Navštěvují Poradenské středisko při úřadu práce a Veletrh středních škol. Je rozvíjena spolupráce se středními školami, žáci navštěvují programy pořádané především technickými a průmyslovými školami.
V neposlední řadě se v rámci školní družiny mohou zapojit do kroužků nebo se zúčastnit akcí školní družiny, např. „farmářského dovádění“, Světýlkové cesty, Deskoher, Martinského veselení s Terezou, vyrábění adventních věnců s rodiči, v únoru proběhl každoroční den otevřených dveří. V tomto školním roce ještě čekají školu návštěvy předškoláků z mateřských školek a žáci páté a šesté třídy se zúčastní poznávacího zájezdu do Prahy. Společně celá škola oslaví Den Země, a to celoškolním projektem, a žáci druhého stupně speciálním programem v přírodě. K ochraně naší přírody přispívá celoroční projekt Recyklohraní.

V červnu škola ráda přivítá rodiče, předškoláky a přátele školy na Zahradní slavnosti. Děti zde předvedou rodičům své dovednosti, představí „svou“ třídu a uzavřou práci ve školním roce. V příštím školním roce bude rozšířena nabídka kroužků a možnost další pomoci a doučování dětem, které projeví zájem.
Možná se, vážení rodiče, i vy za krátko budete rozhodovat, kam umístit svoje děti a výše uvedené informace vám tak mohou přijít vhod.

Dopravní situace na ulici Jandáskova a v jejím okolí

Vzhledem k pokládce nového povrchu na zrekonstruované ulici Jandáskova dojde ve dnech 27. 3. až 14. 4. 2017 ke změně v organizaci dopravy, která se dotkne ulic Jandáskova, Gromešova a Maříkova. Doprava bude řízena semafory a průjezdnost dotčených komunikací bude sice omezena, provoz ale zůstane zachován. Pouze ulice Maříkova bude vzhledem k MHD průjezdná pouze směrem z Řečkovic ke Globusu, z opačného směru bude ve zmíněném termínu uzavřena. Omlouváme se všem řidičům a občanům za způsobené komplikace, samozřejmě jsme se snažili, aby tato omezení byla co nejmenší a nejkratší

Mgr. René Černý, místostarosta