ViskotMarek vyřezVážení spoluobčané,

protože se poslední dobou kolem nákupního střediska Vysočina vyskytlo hodně dotazů, dovolte mi vrátit se několika slovy k tomuto tématu. V březnovém vydání ŘEČI místostarosta René Černý jasně uvedl, že město (tedy ani městská část) není vlastníkem žádné budovy v celém areálu. Vlastníkem budovy nacházející se nejblíže k Horáckému náměstí (zde sídlí např. pobočka Knihovny Jiřího Mahena či České spořitelny) je stát, zastupovaný svou organizační složkou - Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Stát není město. Jsou to z pohledu práva dva na sobě naprosto nezávislí aktéři. Chování státu vůči dosavadním provozovatelům jednotlivých prodejen se nám tedy na radnici nemusí líbit (a nelíbí), ale to je asi tak vše, co s tím lze dělat. Abych tento odstavec zakončil optimističtěji, uvedu, že stát se o budovu není schopen starat a bude ji prodávat v dražbě. Zde by mohla být jistá naděje do budoucna z hlediska stavu a vzhledu této nemovitosti. Nový soukromý vlastník, ať už to bude kdokoliv, bude mít nepochybně logický zájem na atraktivnější podobě prostor, aby středisko opět ožilo provozovnami, a tím i zákazníky. Budova se má prodávat nejpozději v polovině letošního roku, vyčkejme tedy dalšího vývoje.

V úterý 28. února jsme se na radnici sešli při příležitosti představení tzv. participativního rozpočtu města Brna. Jedná se o nástroj, pomocí kterého lze do rozhodování o využití určité části veřejných prostředků přímo zapojit občany. Ti mohou hlasovat pro konkrétní projekty a mohou také konkrétní projekty navrhovat. Jakkoliv jsem skeptický k výši částky, kterou město Brno vyčlenilo na všechny projekty (pouze 20 miliónů korun na všech 29 městských částí), domnívám se, že není důvod, proč bychom se v Řečkovicích a Mokré Hoře neměli pokusit zabojovat o to, aby něco smysluplného vzniklo i zde.

Radnice naší městské části se stala jedním z pouhých deseti míst, kde se veřejné setkání za účelem seznámení veřejnosti s tímto konceptem konalo. Vedle zástupců radnice a magistrátu se ho zúčastnilo i několik občanů, kteří povětšinou již měli připraveny i svoje vlastní návrhy. Spousta nápadů a návrhů se ukázala v rámci programu participativního rozpočtu jako nerealizovatelná (často byly například navrhovány stavby na pozemcích, které vůbec nepatří městu), jiné však byly velice podnětné a setkání bezesporu obohatilo všechny přítomné.

 

Jaké jsou tedy základní parametry případných návrhů z řad občanů? Musí se jednat o projekt s celkovými náklady do 2 miliónů korun, který je možno uskutečnit během 12 měsíců (v průběhu roku 2018). Projekt musí být realizován na majetku města Brna. Návrhy lze podávat prostřednictvím webu www.damenavas.brno.cz do konce května. Veřejné hlasování o tom, které projekty budou finančně podpořeny, proběhne v listopadu 2017. Ke dni, kdy píši tento článek, byly zaregistrovány dva náměty přímo z Řečkovic a Mokré Hory. Jsou to dosázení akátové aleje v Zamilovaném hájku a vybudování nové venkovní posilovny s cvičebními prvky pro seniory. Ať už se jedná o tyto dva zmíněné nebo případné další záměry, v průběhu dubna a května navržené, prosím vás o jejich podporu na uvedených webových stránkách. Je to cesta, jak pro naši městskou část vybojovat nějaké finance navíc, byť na menší projekty.

Na závěr vás chci pozvat na nejbližší kulturní akce, které nás v květnu a červnu čekají v areálu bývalého pivovaru. Začnu-li od konce, v sobotu 17. června se můžeme těšit na festival Country fontána Řečkovice, na kterém vystoupí například František Nedvěd, Spirituál kvintet nebo Folk Team. O týden dříve, v sobotu 10. června, si na své přijdou fanoušci dobrého piva. Druhý ročník Řečkovického festivalu minipivovarů opět nabídne desítky druhů nejrůznějších speciálů. Mezinárodní den dětí oslavíme Dětským dnem za radnicí v pátek 26. května. Letošní sezónu v areálu pak tradičně otevře Majáles, pořádaný studenty řečkovického gymnázia v pondělí 1. května. Letos bude pojat trošku jinak než předchozí ročníky. Na dopolední program navážou odpolední hudební vystoupení, takže jsou zváni skutečně všichni.

Krásné jarní měsíce přeje

Marek Viskot
starosta