fotka starosty oříznutáVážení spoluobčané,

Zastupitelstvo města Brna rozhodovalo v květnu o rozdělení volných finančních prostředků. Část byla určena i městským částem. Uspěli jsme s žádostí o finanční transfer na rekonstrukci parku na Horáckém náměstí ve výši 4 mil. korun. Celá tato lokalita si revitalizaci bezpochyby zaslouží, nejvíce se to týká chodníků a dalších zpevněných ploch. S ohledem na to, o jak rozsáhlé území se jedná, musíme kvůli finanční náročnosti postupovat po etapách a práce rozložit do několika let. Letos v září tedy začneme rekonstrukcí chodníků v okolí domu Horácké nám. 8/9 a směrem k domu Horácké náměstí 6/7. Patrně jste si někteří také všimli, že na Horáckém náměstí v květnu začaly opravy chodníků u ulice Novoměstská. V tomto případě se jedná o samostatnou akci, která je financována městskou částí z prostředků na tzv. účelové komunikace.

Chodníky a komunikace obecně jsou v Brně svým způsobem zapeklité téma. Není až tak těžké nějaký chodník opravit, spíše mám na mysli skutečnost, že o některé chodníky se starají městské části, a o některé přímo město prostřednictvím své akciové společnosti Brněnské komunikace, což občan zvenčí nepozná. Mnoho podnětů týkajících se oprav tak můžeme z městské části pouze přeposílat tzv. BKOMU (Brněnským komunikacím). Letos se podařilo vyjednat například opravu chodníků na Žitné, na Horáckém náměstí (naproti středisku Vysočina) a Novoměstské (podél domů Novoměstská 63 a 61 a dále) nebo na Kárníkově (od radnice směrem k točně autobusu). Pak tu máme chodníky, jejichž opravu hradí městská část. Letos jsme opravili chodník u domu Žitná 13 nebo před domy na Medlánecké 16–20. V tomto případě je vše, nikoliv překvapivě, otázkou rozpočtu městské části. V letošním roce jsme vyčlenili částku 1,5 mil. korun, což znamená zvýšení o 600 tisíc oproti roku 2016. Vnímám množství podnětů, které se ohledně nezbytných oprav vyskytují. Bude-li to jen trochu možné, navrhnu další zvýšení i do rozpočtu roku 2018.

Právě v kontextu předchozího odstavce chci ještě několik řádků využít k reakci na dopis, který mi asi před měsícem přišel od obyvatel z ulice Kořískovy. Bohužel nebyl podepsán. Chtěl bych touto cestou poprosit autora dopisu, aby se mi ozval, neboť celá problematika je složitější a bez znalosti jeho adresy mu nemohu odpovědět. Na tomto místě však předesílám, že právě Kořískova ulice nespadá ve smyslu výše uvedeného do správy městské části, nýbrž že opravy má zajišťovat město Brno.

Na závěr krátká odbočka do oblasti školství. Letošní školní rok je posledním pracovním pro ředitelku Mateřské školy Škrétova. Paní Eva Fojtíková odchází po 22 letech, která zde strávila a během nichž pomohla vychovat stovky a stovky dětí, do penze. Chci jí tímto velice poděkovat za její nasazení v náročné a velice zodpovědné profesi a přeji jí mnoho spokojených let.

Krásný začátek léta přeje
Marek Viskot
starosta