TůmaPřed rokem jsme mohli ve Sboru Páně Církve československé husitské v Řečkovicích vyslechnout umění pana Jaroslava Tůmy a to jako mistrovského varhaníka. Tentokrát se k nám vrací, aby se představil jako vynikající interpret hry na cembalo. Zároveň s ním přijíždí známý herec, pan Josef Somr, aby krásnou hudbu doprovodil uměleckým přednesem. Oba pánové se v Řečkovicích představí v pořadu ZVĚSTOVÁNÍ.
O tomto pořadu umělci píší: „Kombinace hudby a slova přináší v případě vystoupení Josefa Somra a Jaroslava Tůmy jednak úryvky z knihy Julia Zeyera Zahrada mariánská, jednak skladby pro cembalo, které svojí náladou i obsahovým zaměřením konvenují s dobou Adventu. Zeyer ve své knize podává zvěst o životě Kristově způsobem, který osciluje od románové epičnosti k okamžikům ryzí poetičnosti. Byť se jedná téměř o báseň v próze, děj je místy velmi napínavý. Čtenář, či v daném případě posluchač, je vtažen do děje líčením událostí notoricky známých. Přesto je však prožívá nově, už jen kvůli autorově schopnosti vybočit z běžně zažitých popisů děje a díky básnivé fabulaci událostí popsat vše i na základě vyprávění obsažených v knihách apokryfních, které nejsou součástí Nového zákona. Pořad uváděný pod názvem Zvěstování se věnuje setkání Marie a Alžběty, pochybnostem Josefovým i mnoha dalším okamžikům, které úzce souvisí s Adventem. Hudba starých mistrů v podání na cembalo - kopii historického nástroje doby barokní, dokresluje snivou atmosféru Zeyerova textu a zároveň přináší rozmanité hudební skladby z nejvýznamnějších oblastí barokní Evropy.“
Jaroslav Tůma patří ke světové špičce interpretů ve hře na varhany a cembalo. Jen jeho diskografie čítá již přes padesát titulů, převážně sólových. Je žádaným interpretem nejenom v České republice, ale i v Evropě. Působí jako docent Hudební fakulty AMU v Praze a v současnosti je velmi často zván do porot mezinárodních varhanních či cembalových soutěží.


SomrJosef Somr v roce 1956 absolvoval brněnskou JAMU, dva roky hrál v Českém Těšíně, tři roky v brněnském Divadle bratří Mrštíků a čtyři roky v Pardubicích (1961 až 1965). V roce 1965 se stal členem pražského Činoherního klubu a v srpnu roku 1978 přešel do činohry pražského Národního divadla. Zde působil až do roku 2001, kdy angažmá ukončil. V současné době je k vidění ve čtyřech inscenacích Divadla Viola. V roce 2001 obdržel za hlavní roli v představení The Gin Game v pražském divadle Viola Cenu Thálie. V roce 2005 obdržel z rukou českého prezidenta za svou celoživotní práci medaili Za zásluhy. V roce 1987 mu byl udělen titul zasloužilý umělec. V roce 2012 získal Českého lva 2011 za mimořádný přínos české kinematografii, 29. března 2014 mu byla udělena Cena Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.
Koncert s uměleckým přednesem ZVĚSTOVÁNÍ bude uveden dne 1. 12. 2017 v 19:00 hod. ve Sboru Páně CČSH, Vážného 6 v Brně – Řečkovicích.

 

Přijměte proto naše pozvání k tomuto uměleckému počinu, v naší městské části ojedinělému.