fotka starosty oříznutáVážení spoluobčané,
rok 2017 se pomalu, ale jistě chýlí ke konci. Během podzimu a začátku zimy je toho rozhodně v městské části ještě třeba hodně stihnout. Probíhají práce na chodnících v parku na Horáckém náměstí (u domů Horácké nám. 6/7 a 8/9), spousta metrů chodníků byla opravena na Novoměstské ulici. Od poloviny září máme nové přechody pro chodce na Družstevní. Rekonstruujeme zpevněné plochy na konečné stanici tramvaje. Práce probíhají také na velké části zpevněných ploch ve středisku Vysočina, což považuji za první výrazný krok směrem ke zlepšení jeho celkového stavu. Ve všech uvedených případech se jedná o frekventovaná místa. Chci vám proto na tomto místě poděkovat za potřebnou míru tolerance k jistému nepohodlí způsobenému stavbami. Odměnou nám již brzy budou krásnější a funkčnější veřejné prostory.

V září byla prezentována projektová dokumentace na revitalizaci Palackého náměstí. Rád bych vyzdvihl následnou debatu, která se nesla ve velmi korektním a přínosném duchu. Na dotazy odpovídal autor projektu Ing. Zdeněk Sendler a jeho kolegyně Ing. arch. Lýdia Šušlíková. V současnosti je projektová dokumentace dopracovávána do finální podoby. Výsledný návrh předpokládá celkovou revitalizaci parku, vybudování nových ploch pro pěší a nových laviček k posezení, to vše při maximálním zachování stávajících stromů. Na místě současné asfaltové plochy a pískovišť vznikne nové dětské hřiště a místo objektu bývalé hasičky dvacet parkovacích stání. Nelze opomenout nové pojetí prostoru před kostelem, kde bude současná asfaltobetonová silnice nahrazena dlažební kostkou. Aby bylo zajištěno financování samotné stavby, požádali jsme město Brno o finanční transfer na rok 2018.

01 Slovo starosty obrázek1 1V období od 1. do 22. listopadu můžeme všichni hlasovat pro projekty realizovatelné v rámci tzv. participativního rozpočtu. V celém městě Brně bylo vyhodnoceno jako proveditelných celkem 84 návrhů, z nichž může být v roce 2018 uskutečněno nejméně 10 vítězných. Chtěl bych proto všechny vyzvat k podpoře projektů z naší městské části, kterých se v závěrečném hlasování vyskytuje celkem 6 (např. Obnova topolové aleje v Zamilovaném hájku, Odpočívadlo na Mokré Hoře nebo Revitalizace parku na Novém náměstí). Hlasovat můžeme na webových stránkách damenavas.brno.cz. do 22. listopadu nebo fyzicky v jeden konkrétní den – 14. listopadu od 10 do 20 hodin v atriu Knihovny Jiřího Mahena na ulici Kobližná 4. Všem, kteří věnují trochu času a podpoří kterýkoliv projekt z Řečkovic a Mokré Hory, předem děkuji.

Marek Viskot
starosta

01 Slovo starosty obrázek 2 1