22 S HN na Kometu fotoPoslední školní den roku 2017 začal pro žáky a některé vyučující na ZŠ Horácké náměstí brzkým ranním vstáváním a skončil návratem na hlavní brněnské vlakové nádraží v sobotu 23. prosince v nočních hodinách. Měli jsme tak za sebou přibližně devatenáct hodin trvající akci jménem Kometa expres.
Akce se mohli zúčastnit žáci naší školy, kteří splňovali určitá kritéria. Akce byla tedy určena dětem, které chodí do sportovních tříd, mají řádně zaplacené příspěvky v TAK HELLAS a pravidelně se aktivně podílejí na příběhu svého sportovního života, ať už v TAK HELLAS, nebo v jiném sportovním klubu. Neméně důležitým aspektem bylo samozřejmě i svolení rodičů. Nakonec jsme tedy vytvořili fanouškovskou buňku čítající 27 dětí a 6 dospělých jako doprovod.
Speciálně vypravený vlak, vezoucí hráče, trenéry, děti a fanoušky Komety k extraligovému zápasu na Spartu, vyrazil od DRFG Areny několik minut před polednem. Celkem vezl přes 1100 lidí, vybavených čepicemi a šálami v designu celé akce. Patnáct vagonů Kometa expresu se dalo do pohybu za velkého zájmu Brňanů. Stovky zvědavců se přišly podívat k aréně, další velké množství přihlížejících sledovalo vlak proti své vůli v dlouhých kolonách podél kolejí v centru města, kudy vlak pomalu projížděl. Většina motoristů to brala s humorem, vlak si řidiči v kolonách fotili, natáčeli nebo na něj mávali. „Co to říkáte?“ A z vlaku se ozývalo: „Kometa dnes vyhraje!“ Za zábradlím stály hlavně děti, pro které byl odjezd vlaku velkým zážitkem. Expres vyjel směrem k brněnskému Dolnímu nádraží, kde měl naplánovanou pauzu před finálním odjezdem do Prahy. V jednom z vagonů jely i legendy Komety, tedy hráči, kteří jí v nejslavnějším období pomáhali k mistrovským titulům. Soupravu táhla speciálně polepená lokomotiva. „To je lidí, jako když odjížděl Titanic,“ komentoval zájem kolem odjezdu vlaku jeden z kolemjdoucích. „Tak snad to nedopadne stejně,“ odpovídal mu muž vedle něho. Celý Kometa expres se svými patnácti vagony měřil více než 400 metrů. Vstupenky všem cestujícím zajistil jako vánoční dárek brněnský klub. Kometa tak na Spartě měla velkou diváckou podporu, jak je tradicí, když Brňané hrají výjimečné zápasy v O2 areně.


22 S HN na Kometu foto 2Na nádraží v Praze jsme přijeli po třetí hodině odpoledne, ale hrálo se až od půl sedmé. Časovou rezervu jsme využili k návštěvě OC Galerie Harfa, kde jsme se před zápasem občerstvili.
Samotné hokejové utkání proběhlo za unikátní návštěvy několika tisíců příznivců Komety. V Praze se tak podařilo vytvořit téměř domácí atmosféru, která bohužel brněnským hokejistům k výhře nepomohla. Nicméně z Prahy jsme všichni odjížděli naplněni mnoha zážitky, na které budeme vzpomínat celý život. Akce to byla velmi náročná, proto jsme byli všichni rádi, že jsme zase v Brně.
Lukáš Novák, Základní škola Brno, Horácké náměstí 13