fotka starosty oříznutáVážení spoluobčané,

přestože už máme za sebou první dva měsíce roku 2018, rád bych vás ještě dodatečně informoval o výsledcích hospodaření naší radnice v roce loňském. Mám radost, že se nám daří držet trend posledních let, kdy hospodaříme s mírně přebytkovými rozpočty. Celkové příjmy dosáhly v roce 2017 objemu 112 miliónů korun, což je o 1,8 miliónu korun více oproti loňským výdajům.

Poměrně nedávno skončilo hlasování Brňanů o projektech navržených k financování z participativního rozpočtu města. Z naší městské části uspěl projekt Obnova topolové aleje v Zamilovaném hájku. Samotnou realizaci dostala za úkol společnost Lesy města Brna, výsadba proběhne na podzim. Chodník k parkovišti v Žitné ulici, který bohužel v celoměstské konkurenci neobsadil nejvyšší příčky, považuji za velmi dobý nápad, který je rozumné podpořit, a proto jej hned na jaře vybudujeme za pomoci finančních prostředků městské části. Dále máme připravenu projektovou dokumentaci na rekonstrukci parku na Novém náměstí. Zůstává pouze otázkou, zda se nám podaří tento projekt společně prohlasovat do příštího participativního rozpočtu města Brna nebo jej v dohledné době uskutečníme z úrovně naší městské části.

Po mnoha letech snah naší radnice o zřízení přechodu pro chodce před školkou v Tumaňanově ulici jsme se konečně významně posunuli vpřed. Průběžně jsme urgovali město Brno, protože se nejedná a nemůže jednat o investici naší městské části. Po mnoho let jsme magistrát upozorňovali na situaci v tomto konkrétním místě, nebezpečnou z hlediska všech pěších, obzvláště dětí ze školky. Odbor investic Magistrátu města Brna přesto nepovažoval za nutné zařadit do letošního rozpočtu města potřebné finanční prostředky ani na zpracování projektu. Rozhodli jsme se proto změnit strategii a ve spolupráci s pracovníky společnosti Brněnské komunikace a náměstkem primátora Petrem Hladíkem se nám v lednu podařilo zařadit přechod pro chodce v Tumaňanově mezi projekty finančně podpořené v rámci programu Bezpečná cesta do škol. Ještě v tomto roce tak bude zpracována projektová dokumentace a hned v roce příštím je naprosto reálné vybudování kýženého přechodu.

01 slovo starosty foto 2Dalším tématem na Mokré Hoře je nepochybně výstavba chodníku mezi Mokrou Horou a Jehnicemi. Jedná se o společný zájem naší i sousední městské části. Jelikož se pozemky nacházejí na jejich území, budou Jehnice také investorem této akce. S ohledem na finanční náročnost se bude postupovat po etapách, letos v létě začne výstavba prvního úseku ve směru od jehnické základní školy.

Zřejmě nejzávažnější téma na závěr. Patrně jste v médiích zaznamenali, že město Brno připravuje konkrétní kroky ve směru k omezení parkování na svém území prostřednictvím zavedení systému tzv. rezidentního parkování. Jelikož se jedná o složitou problematiku s výrazným dopadem na velkou část občanů města, věnuji se tomuto tématu uvnitř zpravodaje v samostatném článku.

Marek Viskot
starosta