09 Co nového ve Vysočině foto 01 1Budovy i pozemky ve středisku Vysočina patří od začátku devadesátých let minulého století různým majitelům. Vlastníkem budovy, ve které se nachází například prodejna Billa nebo nová restaurace Favorit, je společnost Czech Investment Fund SICAV, a. s. S Ing. Skoupým, správcem nemovitostí, jsme si krátce popovídali o nejbližších plánech s budovou v této části střediska.

Centrum Vysočina se v posledních měsících mění k lepšímu. Jak jste spokojený s rekonstrukcemi, které v areálu probíhají?

Atraktivnější okolí pro zákazníky znamená větší atraktivitu i pro naše nájemce, mezi které patří například provozovatelé drogerie či supermarketu. Osobně se mi zrekonstruovaný prostor před prodejnami v naší budově velice líbí, areálu to určitě prospělo.

Stavební práce probíhaly za provozu jednotlivých prodejen. Bylo to náročné?

Trošku jsme se toho obávali, ale průběh prací ukázal, že se to zvládnout dalo. Komunikace s lidmi z radnice a starostou byla oboustranně konstruktivní. Ještě před zahájením prací jsme se starostou jednali o finančním podílení se naší společnosti na celé rekonstrukci. Část zpevněných ploch je totiž pod přesahujícím prvním patrem naší budovy. Jednání to byla tvrdá, ale korektní, a naše společnost na celou rekonstrukci přispěje více než jedním miliónem korun.

Veřejnost těžko rozlišuje, že jedna budova v areálu Vysočina patří státu, některé pozemky zase městu. Vnímáte nějaký rozdíl v chování obou vlastníků? Případně v čem konkrétně?

Vzhledem k tomu, že pozemky pod naší budovou a v jejím okolí patří městu, je pro nás naštěstí hlavním partnerem řečkovická radnice. Chátrající budovu ve vlastnictví státu bohužel vnímám jako špatnou vizitku jeho hospodaření. To je ale asi tak vše, co s tím můžeme dělat.

Co vám v rámci rekonstrukce areálu udělalo největší radost, a co vám naopak ke spokojenosti ještě schází?

Opět bych vypíchnul podobu venkovní části, kterou řeší řečkovická radnice. Vím, že se navíc připravuje studie, která naznačí, jaká by mohla být výsledná podoba celého areálu v budoucnu. My chceme přispět ke zlepšení podoby okamžitě. Připravujeme rekonstrukci naší budovy.

To zní nadějně. Můžete být prosím konkrétnější?

Jak již bylo řečeno, budova pochází z konce osmdesátých let a její stav se od té doby téměř nezměnil. Této skutečnosti jsme si samozřejmě vědomi a naším záměrem je zejména modernizace tohoto objektu, s ohledem na snížení energetické náročnosti budovy. V současné době již probíhají projekční práce ve spolupráci s ateliérem A77 architektonický ateliér Brno. Výše zmiňovaná modernizace přinese obnovu obvodového pláště, zateplení budovy a výměnu samotných oken a výkladců. Vše bude navrženo tak, aby to zapadalo do konceptu již realizované rekonstrukce atria.

Pane inženýre, děkuji Vám za rozhovor a přeji, ať se dílo podaří.

Martin Otčenášek