07 Budík výřezČerven se blíží a s ním neodvratně i třetí ročník festivalu minipivovarů. Akce se za krátkou dobu stala velmi oblíbenou a přitahuje do areálu řečkovického Starého pivovaru stále více návštěvníků. Daniela Budíka z pořádající společnosti CRAFTBEER jsem se zeptal na podrobnosti chystané akce.
Dane, můžete prozradit, co zajímavého chystáte na letošní festival minipivovarů?
Nejprve bych chtěl poděkovat všem návštěvníkům loňského ročníku za to, kolik jich přišlo, a za úžasnou atmosféru, kterou vytvořili. Letošní ročník se bude konat v sobotu 9. 6. tradičně v areálu starého řečkovického pivovaru a začínáme v pravé poledne. Oproti loňsku se určitě můžete těšit na další zlepšení, chystáme se představit nové pivovary, které jsme pro vás v průběhu roku objevili – například plzeňský pivovar Raven, pivovar Chroust nebo Zichovec. Budeme mít připraveno více originálních degustačních skleniček, které lze zakoupit u vstupu, aby se dostalo na všechny. S tím souvisí také potřeba oplachu skla, kterou se budeme snažit zajistit v potřebné míře, co nejblíže stánkům.
Pití piva podporuje chuť k jídlu. V předchozích dvou ročnících festivalu mi chyběla širší nabídka různých pochoutek k pivu. Budou třeba smažené bramborové spirálky?:-)
Gastronomie je určitě dalším prostorem ke zlepšení celkového zážitku. Navázali jsme spolupráci s panem Strejčkem, jehož řeznictví se nachází hned za rohem festivalového areálu. Můžete se těšit na cigáry z udírny a další masové speciality. Další prodejci pochoutek jsou v jednání, ale určitě můžu slíbit, že nabídka bude dostatečně široká a všichni si přijdou na své. 😊


Ve svých prodejnách nabízíte zákazníkům širokou nabídku zajímavých piv. Nezatoužil jste někdy po tom, že byste měl vlastní minipivovar a prodával i vlastní piva?
Máte pravdu, když se zmiňujete o prodejnách. Minulé léto jsme po naší řečkovické pivotéce Pivní lékárna otevřeli druhou provozovnu Craftbeer bottle shop and bar přímo v centru Brna na Zelném trhu v nově zrekonstruované městské Tržnici Brno. Zde nabízíme kromě cca 300 lahvových speciálů i šest výčepů se speciály z ČR i zahraničí. Co se týče vlastního piva, určitě je to lákavá představa, ale pokud bychom se do něčeho takového měli pouštět, muselo by se jednat o opravdu kvalitní a originální koncept, takže v současnosti spíše čerpáme inspiraci a čekáme na příležitost. 😊
Pořádání různých festivalů malých pivovarů se v posledních letech stalo trendem. Trochu mě překvapuje, že v zemi s takovou pivní kulturou frčí něco takového až teď. Myslíte si, že je to jenom módní záležitost, jako byly třeba farmářské trhy, kterých bylo svého času všude plno, nebo se jedná o trend trvalejší?
Myslím si, že vše je spojeno se vzrůstajícím zájmem o kvalitní potraviny a následně gastronomii a přesun preferencí spotřebitele od kvantity ke kvalitě. Dle mého názoru se bude jednat určitě o dlouhodobý trend a souvisí to také se vzrůstajícím počtem minipivovarů, kterých je v současnosti v ČR téměř 400. Pro pivovary jsou festivaly vynikající formou prezentace. Proto pivním a obecně gastronomickým festivalům předpovídám světlou budoucnost.

Nezbývá mi, než Vám popřát pěkné počasí a na viděnou na festiválku.
Děkuji a už se na všechny návštěvníky moc těšíme.


S Danielem Budíkem si povídal Oliver Pospíšil