fotka starosty oříznutáVážení spoluobčané,

v lednovém čísle zpravodaje ŘEČ jsem ve výčtu nejvýznamnějších letošních investic zmiňoval druhou etapu revitalizace venkovních ploch mezi bytovými domy v ulici Družstevní. Cílem projektu je napravit dosavadní stav, kdy okolí bytových domů v této lokalitě je nevyhovující zejména z hlediska stavu chodníků a dalších zpevněných ploch. Součástí plánovaných prací je také vytvoření míst k posezení a odpočinku, sadové úpravy a nové dětské hřiště. Na uskutečnění čekali obyvatelé poměrně dlouho, ale dovolím si tvrdit, že se čekání vyplatilo. Odměnou za trpělivost je komplexní zvýšení kvality okolí bytových domů, a tím i zvýšení kvality života v této lokalitě. Vyčlenit v rozpočtu potřebné finanční prostředky nebylo jednoduché. Z celkové částky deseti milionů korun hradí osm městská část a dvěma miliony přispívá město Brno. Ve snaze ušetřit prostředky městské části jsme navíc požádali o dotaci Jihomoravský kraj. V současnosti probíhá výběr zhotovitele stavby, která bude realizována od července do října.01 Slovo starosty foto 1 1

Zmíněná akce je svým způsobem pilotní, podobně bychom chtěli pozvednout i další lokality. Připravena je již revitalizace venkovních ploch v okolí bytových domů v Ječné ulici. Po dlouhých měsících se nám na tuto akci podaří velice brzy získat stavební povolení. Ještě letos bude opraven chodník před domy Ječná 28-36, v příštím roce pak projekt kompletně dokončíme. Obdobné kroky zvažujeme do budoucna například v okolí ulic Kárníkova a bratří Křičků. Ve výčtu projektů bych také nerad zapomněl na revitalizaci parku na Novém náměstí, která v internetovém hlasování městského participativního rozpočtu obdržela potřebných 300 hlasů. Postupuje tak do podzimního finále - a já děkuji všem, kteří tomu svou aktivitou pomohli.

Na závěr si dovolím vypíchnout novinku z oblasti školství. Ve spolupráci s ředitelem ZŠ Novoměstská jsme se rozhodli rozšířit spektrum služeb a nabídnout rodičům dětí v předškolním věku alternativu v podobě tzv. přípravné třídy. Jedná se o možnost, kterou mohou využít rodiče dětí s odkladem školní docházky pro školní rok 2018/2019. Pokud váháte, zda má vaše dítě ještě rok pokračovat ve školce, pak pro vás může být přípravná třída zajímavou variantou. Další informace naleznete v článku pana ředitele uvnitř zpravodaje a na webových stránkách školy.

Nádherné léto přeje
Marek Viskot
starosta