10 Benefiční koncert foto 1Dlouholetou tradici mají v Řečkovicích společné koncerty pro kytaru a lidský hlas v podání Štěpána Raka a Alfreda Strejčka ve Sboru Páně Církve československé husitské. Tentokrát přicházíme s jiným projektem a novou myšlenkou.
Často si neuvědomujeme, jak nákladný může být nemocniční pobyt, zvláště pro pacienty, kteří potřebují vysoce odbornou a dlouhodobou péči. Zdraví bereme jako samozřejmost a nepočítáme, že bychom takovou službu jednou mohli potřebovat i my. Spolek Verbum et Musica se proto rozhodl uspořádat benefiční koncert, jehož výtěžek bude určen pro dlouhodobě ležící pacienty vyžadující intenzivní péči na odděleních JIP. Zároveň chceme v jubilejním roce 2018 připomenout stoleté výročí vzniku Československa.
Obojí záměr se spojuje v koncertu „Domov můj…“ v podání světově uznávaného virtuosa na koncertní kytaru, nám dobře známého Štěpána Raka, o kterém napsal světoznámý novozélandský hudební kritik John Botton: „Ve světě kytary jsou špatní kytaristé, dobří kytaristé, excelentní kytaristé a  Štěpán Rak." Jedna z největších legend anglické kytary John W. Duarte pak o Štěpánu Rakovi řekl, že „Ludwig van Beethoven snil o kytaře jako o malém orchestru, a tím, kdo jeho sen nejen naplnil, ale i překonal, je Štěpán Rak“.
Co říci o koncertu samotném? Předně že jeho iniciátorem a spoluautorem je opět Alfred Strejček. Koncert je tvořen několika částmi. Na začátku Štěpán Rak představí kompozici „Vzpomínka na Prahu“, inspirovanou básní Vítězslava Nezvala „Sloky o Praze“, a na závěr symfonické básně Bedřicha Smetany „Vltava“. V další části zazní instrumentální zpracování oblíbených písní našeho prvního presidenta T. G. Masaryka "Ach synku, synku“ a „Teče voda, teče“, na které naváže výběr písní Karla Hašlera. Následně si vyslechneme kytarovou variaci „Dobro a Zlo“. V rámci koncertu zazní i skladby k poctě Slovenska. Závěrečný blok je pak zakončen kytarovými variacemi na oficiální českou národní hymnu (tato improvizace v závěru vyvrcholí unikátním zpracováním pro sólovou kytaru v orchestrálním zvuku).
Koncert bude uveden ve Sboru Páně CČSH, Vážného 6, Brno–Řečkovice dne 12. října 2018 v 19:00 hod. Doporučená výše daru při vstupu je 200 Kč. Místa na tento jedinečný koncert je možno si rezervovat prostřednictvím e-mailové adresy Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonicky na tel. čísle 776 032 149. Podrobnější a aktuální informace naleznete na webových stránkách www.verbumetmusica.com. Přijďte i vy prožít nevšední umělecký zážitek a zároveň přispět na léčbu těžce nemocných pacientů.

Vratislav Jan Marša, farář CČSH